Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Astrološki kalendar za 2023. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2023. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu Prelaza, isceljivanja i kreiranja novih načina razmišljanja i delovanja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Šta sve Lilit jeste

Lilit je poznata kao Tamni ili Crni Mesec, ali kao Mesec i kao neodvojivi deo ženske prirode. U Mesopotamiji, u davnim vremenima, ona je bila zapamćena kao kraljica smrti, koja je upravljala podzemnim svetom. Kasnije je dobijala oblike seksualnosti u periodu Sumera, kada je imala ulogu Ištar ili Inane. U mitologiji drevnih žena na ovoj planeti može se videti da je imala veoma ratničku, jaku mušku prirodu, pri čemu je snažno upravljala seksualnom energijom. Sigurno je da je njen status bio izuzetno moćan i jači nego status bilo kog muškarca.

Biblijski, Lilit se vidi u slici zmije koja budi Adama i Evu iz Raja, dajući im osećaj da su goli, i stvarajući jednu potrebu za spoznajom, što je izlazak iz jednog uspavanog vrta i ulazak u polje seksualnosti i u polje svega onoga što se nalazi u korenima čitave civilizacije. Sama poistovećenost Lilit sa zmijom je zapravo poistovećivanje Lilit sa tom primarnom energijom zmije ili zmaja, koja obavija čitavu zemlju i predstavlja glavni kod i uzročnik svih događaja.

Danas znamo za 4 modela Lilit – jedan je asteroid Lilit čiji je kod 1181, i koji se nalazi u sferi između Marsa i Jupitera. To je realni objekat na nebu koji se kreće zajedno sa grupom asteroida. Tamni Mesec Lilit se negde može naći i pod nazivom Džekobson (Jacobson) po autoru koji je najviše pisao o njoj. To je ona Lilit o kojoj je i Dupor govorio, koja predstavlja fiktivno telo između Zemlje i Meseca, ali u sferi Meseca. To je telo za koje su pojedini govorili da ga mogu videti na nebu. Astronomi ne priznaju postojanje jednog ovakvog tela, no ipak, njegov upliv je vrlo interesantan.

Crni Mesec – Lilit je najviše u astrološkoj upotrebi i ima je u svakom astrološkom softveru. Ona je mnogo sporija, njen ciklus traje gotovo 9 godina (8 godina i 10 meseci) i predstavlja potpuno fiktivnu tačku koja se nalazi u eliptičnoj putanji Meseca oko Zemlje.  Pošto je to izračunata tačka, najčešće se koristi njena prosečna pozicija, takozvana „mean Lilith“. Postoji i „true“, ali se mnogo ređe koristi u praksi.

Na kraju, postoji onaj deo Lilit koji se povezuje sa Algolom, sa ženom koja je silovana i ubijena i koja svakako predstavlja simbol dramatičnih strasti i mržnje. U hebrejskoj mitologiji, Algol je poistovećivan sa Lilit.

Posmatrajući ova 4 dela, dobija se jedna slika svih nivoa Lilit. Ona je deo Meseca koji je odbačen ili tabu, ili nešto što svet stvoren nakon nje ne prihvata. To je tamna strana duše ili grehova koji se na duši nose. Svaki od ova 4 nivoa govori o dubini tog problema, tako da, kada se uđe u mitološko razumevanje Lilit, može se dobiti slika ova 4 objekta koji svako nosi u sebi.

Najstarija priča o Lilit kaže da je Bog stvorio Adama i njegovu prvu ženu, Lilit, iz zemlje. Na planeti Zemlji je normalno što su bili stvoreni od zemlje, pa je primarna osa onih koji su prvi nastali bila Bik-Škorpion. Prvi Adam koji je napravljen po slici Boga, stvoren je u Biku. Dakle, ako je stvoren po slici Boga, morao je biti stvoren iz Jarca, zato što ga Jarac petim pogledom gleda, odnosno zato što je peta kuća od njega – što je kuća stvaranja, kuća dece, kuća onoga po čijem liku nastajemo - odnos 1-9, što je primarni odnos stvaranja u tom modelu.

U toku primarnog stvaranja, kada su na Zemlji nastala prva bića kao muški i ženski princip, žena je bila jednaka muškarcu, čak štaviše, to je bio vrlo matrijarhalni model. Bik, Zemlja, žena je vladala ovom planetom toliko superiorno da je moralo biti intervencije, u suprotnom je izvesno da bi muškarci jako nezgodno prošli. Lilit je opisivana kao čarobnica koja je imala moć letenja. Priča kaže da je problem sa Lilit bio u tome što je želela da u svemu bude ravnopravna s muškarcem, što je tražila da bude potpuno jednaka ili iznad njega.  Ako bi pokušao da je prisili, ona bi odletela.

Videvši to, Bog je, kada je Adam zaspao, od njegovog rebra napravio Evu, koja mu je bila po meri. Drugo stvaranje nastaje od Zevsa, Jupitera. Hronos je stvorio Lilit pre njega, a Zevs novi odnos, u kome postavlja Adama da bude prvi, menjajući kod i to pre svega na nivou žene.

Eva postaje Rak,a simbol Raka predstavlja rebra. Ovde postoji simbolika Jupitera koji ne samo što petim pogledom gleda Ovna i stvara Adama, već i osmim pogledom stvara Evu i tu biva egzaltiran. Glavni model razvoja i evolucije ljudi je ugrađen u taj ženski model. Ne prihvatajući da se potčini, Lilit je odbačena i odlazi daleko, ulazi u vezu sa kraljem demona, sa kojim ima stotine dece. Bog šalje tri anđela da je odgovore od toga i nagovore da se vrati ali ona odbija. Nakon toga, po priči, njena deca počinju da stradaju. Bog je kažnjava tako što joj deca umiru, stalno. Od tog bola koji nosi, ona počinje da ubija i drugu decu.

To je jedan deo priče o Lilit, o svim problemima koje nosi - o odbijanju dece, o svim pobačajima, o svakom nerođenom detetu.

Lilit je prastara žena, prastari Mesec, pradavna i u tom smislu primarna žena, koja je mnogo više srodna onim ženama koje su bile istrebljivane tokom srednjeg veka jer su bile u posebnom odnosu sa prirodom.

Odnos između Adama i Lilit postaje odnos 1-8  jer je on odbacuje, a 8 je sve ono što odbacujemo, što ne volimo. Sve što je odgurnuto, svaka žena koja je odbačena, na bilo koji način, nosi simboliku Lilit - bivša žena, ostavljena žena, povređena, prevarena, na svaki način druga žena jer nikad nije dovoljno dobra da bude ona prava.

U njenom svetu, Lilit je našla tačku egzaltacije Saturna, što je 20. stepen Vage i ona obožava Saturna, starog Boga koji joj je dao dostojanstvo. Ona je stvorena od Jarca koji pravi trigon/sekstil ka osi Bik-Škorpion, pa je on egzaltiran u njenom svetu. Sa druge strane, postoji 3. stepen Škorpiona gde je egzaltiran Pluton, dok je Mesec u padu. Dakle, na 3. Škorpiona je Lilit zajedno sa onom tačkom u kojoj Eva pada.

U geografiji Zodijaka, deo od 15 Vage do 15 Škorpiona predstavlja rubove, okvire crne rupe, dok je samo dno crne rupe predstavljeno tačkom transformacije čistog singulariteta, na 3. Stepenu Škorpiona. Ona ulazi u taj mračni deo, taj mračni svet koga se svi ostali boje.

Novi Adam, nakon što se probudio, ojačan i izmenjen od Zevsa, predstavljen je 0 stepenom Ovna. Njegov odnos sa Lilit postaje odnos 1:8. On dobija Evu, koja biva predstavljena znakom Raka i nalazi se u centru tog znaka na isti način na koji je Lilit u centru Spaljenog puta. Lilit je na 0 Škorpiona, 15 stepeni pre i posle predstavlja njen znak, što je Spaljeni put. Isto tako, Eva se nalazi u centru znaka Raka, a 15 stepeni pre i posle čini njen znak.

Ako se pogleda rastojanje koje postoji između tačke 0 Ovna i 15 Raka, odnosno Adama i Eve, to je odnos od 105 stepeni što je istovetan odnosu između 15 Raka i 0 Škorpiona, dajući to da Eva predstavlja određeni ekvidistanc između Adama i Lilit. Ona je jedna vrsta među-rešenja. Eva predstavlja ženski model koji je posebno stvoren da pomogne muškarcima da opstanu i celom muškom principu da funkcioniše na ovoj planeti, zato što je Lilit bila previše snažna.

Ona sama je izuzetno jaka, a ovo je njena planeta. Da nije bilo Zevsove intervencije, sasvim je izvesno da bi na ovoj planeti bila potpuno druga priča, koja uopšte ne bi mogla da funkcioniše na način na koji funkcioniše danas.

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Tadije Sondermajera 3, Wellport, Novi Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2022. // Design & Coding by studio triD