Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Karmička astrologija Mundana astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Seminar: Magnet Srca Na ovom seminaru se polaznici obučavaju da preko natalnog horoskopa imaju uvid u nasleđenu energetsku strukturu. Seminar je organizovan tako da kroz lično iskustvo svaki polaznik može prepoznati zakonitosti svojih energetskih centara kao i tehnike isceljivanja. U nedelju, 29. septembra od 16h do 20h, dr Lea Imširagić će održati predavanje iz modula Energetska Astrologija, a ovaj seminar će biti predviđen za rad na 4. čakri, ili tj Mesecu. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Seminar: Tehnologija svesti Meseca Tokom kursa Tehnologija Svesti praktikovaćemo određene vežbe koje će nam omogućiti da celu oblast Energetske Psihologije oživimo u svom svakodnevnom životu, u odnosima sa ljudima, ličnom odnosu prema poslu, finansijama, i pre svega prema sebi. Aleksandar Imširagić će održati seminar iz Tehnologije Svesti na temu 4. čakre ili tj Meseca, u nedelju 29. septembra od 12h do 15h. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Predavanje: Superkomunikacija uz Energetsku Psihologiju "Možeš postati superwomen ili superman ako naučiš super-komunikaciju sa sobom jer baš od ove primarne svakodnevne komunikacije sa sobom nastaju svi drugi odnosi. Namera ove radionice je da podelim sa vama dar u vidu jednostavnih tehnika Energetske psihologije kojima možete da naučite da komunicirate sa najinteligentnijim delom svog Uma - sa svojim telom. Jer vi zaslužujete da koristite svoj prirodni dar - da naučite svoju energiju da radi za vas." Dr Lea Imširagić će održati predavanje "Superkomunikacija uz Energetsku Psihologiju" u hotelu Tulip Inn Putnik, 20.09. u 19h.
» prikaži celu vest
Predavanje i promocija knjige: Anđeli Zodijaka Svi imamo određenu svetlosnu prirodu, što je u suštini priroda naše Svesti, jer Svetlost predstavlja kvalitet Svesti. I svako od nas ima svoju energetsku strukturu, odnosno svoj energetski zapis kojim privlači sve događaje u svom životu. Čovek je spoj Neba i Zemlje i predstavlja energetsku matricukoja nosi čitav niz svih njegovih sećanja. Aleksandar Imširagić će održati javno predavanje o Anđelima Zodijaka uz istovremeno predstavljanje istoimene knjige, u hotelu Tulip Inn Putnik.
» prikaži celu vest
Kurs: Anđeli Zodijaka “Radost je emocija koju stvara svetlost. Svi astrološki pokazatelji koji opisuju inerciju bića u natusu, govoreći o njegovim nesvesnim potrebama – što ukaz sudbine jeste – dobijaju svoj smisao i srećan ishod onda kada su prožeti svetlošću. Svetlost je inteligentna sama po sebi, a osnovna jedinica inteligencije svetla jeste Anđeo”. Sedmomesečni kurs Anđeli Zodijaka počinje u subotu, 28. septrembra od 12h do 19h na Kepler Institutu. Moguće je pohađati i online.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti
Astro teme

Šta sve Hiron jeste

Hiron je planetoid koji je otkriven pre nešto više od 30 godina. On je bio prvi, a posle njega je otkrivena grupa tzv. kentaura od kojih je Hiron najpoznatiji. Drugi poznati kentaur je Fol, dok ostali iz grupe kentaura uglavnom nemaju ime. U mitologiji oni predstavljaju čopor divljih čovekolikih bića koja su polu čovek, polu konj.

Sam Kiron se nalazi na putanji između Saturna i Urana, gde se nalaze i svi kentauri. U suštini, njegova putanja je u nekad unutar Saturnove putanje, odnosno već ulazi u okvir Jupiterovog dela, u nekom trenutku može biti bliži nego Saturn ili čak može da ode izvan granica Urana. Iako je Hironov ciklus uvek između 49 i 51 godinu, prvi kvadrat Hirona na natalni Hiron može da se desi nekad za 5 a nekad za 23 godine.

Tako ekscentričnu putanju ima još samo Pluton, od patuljastih planeta koje su u toj grupi.

Hiron je nastao od oca Krona (ili Hrona), od Jarca, i majke Okeanide, Filire ili Ninfe, koja bi spadala u kategoriju Riba. Filira je bila potpuno zapanjena i prestravljena kada je videla svoje dete i želela je da ga se odrekne, da ga odbaci jer joj je delovao monstruozno. Ovde, dakle, postoji bol koji je vezan za vrlo rano detinjstvo, za povredu koja primarno postoji od roditelja. Hirona je, dalje, posinio Apolon, Bog Sunca, prerušen u pastira, koji se bavio njegovim odrastanjem.

Ovo je figura koja pokazuje ono što Hiron jeste – Apolon, vezan za znak Lava, za znak Helija, za znak suprotan onome što bi Hiron predstavljao. Hron i Filira daju Hirona koji je njihov odraz i rezultat predstavljen znakom Vodolije, koji je između njih. Zato u mnogo čemu Hiron ima upravo elemente Urana sa kojim ga povezuje i kasniji deo mita. Ono što Hirona povezuje sa Uranom je pre svega oslobađanje Prometeja koji je uranovski simbol, tipičan predstavnik Urana i Vodolije, odnosno neko ko čini dobro za čovečanstvo i menja besmrtnost za smrtnost, kada on odlučuje da ode u Had da bi i sebe oslobodio muka, a Prometeju dao život. Stoga, kada bismo posmatrali za koje je mesto Hiron prirodno vezan (iako ne jedino), sigurno bismo našli da je to znak Vodolije. Još više u prilog ovome govori činjenica da su njegovi roditelji, a pre svega majka ta koja ga odbacuje, dok o Hronu svakako ni ne treba govoriti kao o ocu jer se zna da je on gutao svoju decu.

Njegov horizontalni nastanak se ovde menja za vertikalni, pa iako je nastao od Krona i Filire, njegova prava priroda biva izražena kroz ono što mu Apolon, Sunce, daje da oživi svoju vertikalu. Ovde će vrlo često postojati simbol krsta koji je i nastao u ovakvim odnosima, a koji predstavlja potrebu za žrtvovanjem, pa će se tako uvek naći neko ko se žrtvuje za nekog drugog, da bi nekom drugom pomogao.

Kako funkcioniše sama priroda Hirona?

Hiron je nastao od desetog i od dvanaestog znaka, pa ako bi se numerički posmatrao njegov broj, to bi bio 22, jer je on nastao od 10 i 12. Ako se posmatra bilo koji 22. stepen u Zodijaku, vidimo da on daje ili izuzetne umove, genijalnu kategoriju ljudi, poput Hirona koji je bio prvi učitelj i prvi astronom, a uzima se da je upravo on postavio sva sazvežđa, sabrao ih i dao im imena, da je bio prvi astrolog i onaj koji je učio i Ahila, Kastora i Poluksa, i Jasona, koji se kasnije proslavio tražeći zlatno runo, a čak je i Herkul bio njegov učenik i prijatelj. On je imao veliko znanje i bio veliki učitelj. Stoga, izvesno je da će ga predstavljati 22. stepen.

Sa druge strane, 22. stepen može nositi i opasnosti, upravo zato što Hiron u drugom delu mita biva ranjen greškom, slučajno, od prijatelja Herkula. Dakle, 22. stepen sa druge strane, nosi hironovsko obeležje ali u negativnoj konotaciji. Vrlo je važno proceniti da li preko 22. stepena ide nešto povoljno ili ne.

Hiron kao ranjeni iscelitelj, kao i svaki lekar, mora biti predstavljen osnovnim kodovima za lekara – Saturnom i Neptunom. Stoga, planetarni odnos Saturna i Neptuna nosi Hirona, na svaki način, kao što to nosi 22 kao njihov zbir.

Saturn-Neptun priča govori o Hironu, koji je pravio otrovne strele od Hidrine žuči sa idejom da za taj otrov ne postoji lek. Tako se desilo da ga je Herkul pogodio tom opasnom strelom slučajno dok je bio kod njihovog zajedničkog prijatelja kentaura, Fola, u gostima. Kentauri su bili prilično divlja bića i nisu mogli da piju, a da se ne napiju. Kada su osetili miris vina, svi su krenuli se oko njega otimaju, a Herkul ih je jurio, gađajući ih otrovnim strelama kada je slučajno pogodio i Hirona. Hiron je bio polu-Bog pa nije mogao da umre od rane koju je, u krajnjoj liniji, sam stvorio i sam doveo do toga da bude pogođen. Nadalje se ceo njegov život svodi na to da traži lek za sebe, I tako leči druge. Konačno, njegov bol biva toliko velik da moli Zevsa, tj. Jupitera da ga pošalje u Had, a da on svoju besmrtnost da Prometeju, zarobljenom po Zevsovoj naredbi i kažnjenom tako da mu 30 godina na Kavkazu svakog dana orao kljuca jetru koja bi mu noću zarastala kako bi večito bio u mukama. To je slika gde se iz 9. odlazi u 8, gde Hiron traži od Zevsa da bude vraćen nazad u smrtnost.

Delovi priče o Hironu su uvek izraženi u njegovom znanju i vrlinama sa jedne strane, i u onoj opasnosti koja je vezana za njegova dela, koja mu se automatski vraćaju i koja će ga nadalje stalno proganjati.

Neptun je ovde faktor koji je često problematičan. Neptun je majka koja ga odbacuje i ostavlja, Neptun je vino od koga su se napili svi kentauri i ono je bilo uzrok njegovog stradanja, a Neptun je i otrov. Ukoliko postoji slika Neptuna koji ugrožava neki deo u horoskopu, što može biti najdirektnije sa Saturnom , već postoji slika povrede, a to može biti Mesec, sa kojim je Hiron takođe povezan.

Kaže se da Jarac i Ribe daju Hirona samog po sebi, odnosno njihova spojenost. Svaka veza nadalje koja ide preko ova dva znaka jeste hironovski deo priče. Natus može imati neku jaku planetu u aspektu sa Neptunom, ili neku planetu u Ribama u aspektu sa Saturnom, i već to tvori deo priče koji govori o Hironu. Koji će deo priče biti zavisi od aspekata i od slike koju dobijemo iz tog odnosa. Kada se 22 podeli sa 2 dobija se 11, što je Uran.

Kaže se da Saturn i Neptun, kao planete, predstavljaju zgusnute forme određenih odnosa. Saturn uvek nastaje iz četvrtog odnosa, srodno Marsu u određenim situacijama, a Neptun predstavlja septilnu formu. Ukoliko zgusnuti septil predstavlja Neptuna, a kvadrat  samog Saturna, Hiron će predstavljati jedanaesti aspekat, jedanaesti odnos. Taj aspekat zove se elftil, što je odnos u kojem je ceo krug podeljen na 11 delova, i čini ugao od 32,727272....

Ako bilo gde u karti postoji odnos između bilo koja dva tela, ugla od skoro 33, dobiće se formula koja daje Hirona. Ono što je zanimljivo jeste da ugao od 32 stepena prirodno spaja nulti stepen Ovna sa skoro 3. stepenom Bika, što predstavlja Hirona. Ono sa čime se spaja je tačka egzaltacije Meseca i pada Plutona. Tako je njegovo mesto jako vezano za samu prirodu duše, za samu prirodu Meseca.

To je konačno put evolucije duše, put kojim čovek od ljudskog dela dolazi do svog kosmičkog, izuzetnog, božanskog dela.

Hiron predstavlja put ka tome i u svačijem horoskopu upravo on pokazuje stepen evolucije.

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD