Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vitalnost, zdravlje i sinteza natalnog horoskopa Zdravlje i bolest žive u jednom horoskopu kao suprotni principi, kao stvar uzroka i posledice koji se mešaju. Bolesti nastaju kao rezultat nekadašnjih akcija, zato što Mars (naše akcije) vremenom postaje Saturn (karma, posledica naših akcija). Ovaj dvomesečni kurs počinje 11.05. i održavaće se svake srede od 19h u online varijanti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

T-kvadrat

Kada je ova konfiguracija prisutna kod nas, znamo da smo jako povezani sa samom Zemljom, koju zovemo „terra“, sa vrlo važnim silama koje prolaze kroz prirodu ovog bića, ovog entiteta koje je sačinjeno od tri dela. Ponekad možemo videti ovo biće i u formi onoga što zovemo Trismegistos ili onoga što zovemo teurgija, ili čak onog što zovemo telurologija koja nas povezuje sa jezgrom Zemlje. Ova konfiguracija govori o sudbini ili neminovnosti zbog određenog entiteta koji kroz ovu figuru prolazi.

T-kvadrat nastaje kao posebna vrsta jednog odnosa u kome imamo opoziciju, koja po prirodi stvari predstavlja samu dušu natusa, vezanu za spoj suprotnosti, pa od toga koliko vešto uspevamo da spojimo suprotnosti, da održavamo balans i odnose u svom životu, zavisi najveći deo onoga što zovemo sudbinom.

U osnovnom zodijaku kvadrat nas prirodno povezuje sa vrhom 4. kuće i sa znakom Raka. Za razliku od Lotos konfiguracije koja nas prirodno povezuje sa 0°Blizanaca i zato govori o jednoj vrlo važnoj prirodi koju kanališemo kroz sebe i preko kog spajamo dve inkarnacije, sa T-kvadratom mi se spajamo uvek sa određenim pretkom koji više nije živ, već dolazi kroz genetiku. To može biti arhetipski odnos između nas i našeg partnera, koji će zavisiti od potrebe nekog pretka kojeg mi nevidljivo nosimo u sebi, odnosno postojaće velika sličnost u odnosu našeg života sa onim kako je to živeo naš predak.

On upravlja gravitacijom i T-kvadrat je aspekt koji sadrži snažnu energiju u sebi, baš kao što je to sila gravitacije na ovoj planeti koja upravlja svim stvarima i koja nas neminovno vuče u nešto. To nazivamo sudbinom jer odnos koji imamo sa nekom osobom nije zamišljen kao naš lični odnos, već kao završavanje određenih potreba koje nosimo u formi nekog svog pretka. Zato ovaj aspekt može biti vrlo težak, jer sve zavisi konačno od ove planete koja prima ta dva kvadrata, od nje i njenog dispozitora. Videćemo da u određenim slučajevima T-kvadrat može biti vrlo konstruktivna, dobra sila, iako na prvi pogled T-kvadrat jeste znak bića koje deluje dosta teško, dosta obavezujuće. Njegova potreba je da ispuni ono što je taj entitet, taj neki naš predak želeo ili započeo ranije, a ponekad to može biti veoma dobro.

Opozicija spaja dva suprotna znaka, međutim, ta dva suprotna znaka su u suštini uvek komplementarna jer su znaci istog pola. Lotos konfiguracija uvek spaja znakove istog pola, sekstilne znake – vazduh i vatru ili vodu i zemlju; nikada ne spaja vazduh i zemlju ili vodu i vatru već samo one koji su skladni. Međutim, ovde imamo opoziciju i ona i dalje spaja znakove istog pola – vatru i vazduh, ili vodu i zemlju.  U zavisnosti od planete koja, kada je jedna opozicija, jedan odnos u pitanju formira aspekt ka toj osi opozicije mi govorimo o harmoničnom ili neharmoničnom odnosu. Međutim, kada imamo T-kvadrat uvek je u pitanju znak koji dolazi iz drugog sveta, odnosno element koji dolazi sa druge strane jer ako u T-kvadratu imamo vazduh i vatru, vrh T-kvadrata se nalazi u vodi, a kada bismo imali sa druge strane taj princip, nalazio bi se u zemlji.

Dakle, ni vatra ni vazduh nisu znaci koji su skladni zato što su to znaci iz drugog sveta, to su ženski znaci, a ovo su muški znaci, nisu znaci istog polariteta i stoga je T-kvadrat ili Veliki Krst uvek pokazatelj određene neminovnosti jer se spajaju stvari koje su vrlo različite, vrlo nespojive.

Povezivanje sa Zemljom, sa centrom, jezgrom Zemlje je čisto stvar čišćenja karme, čišćenja genetike. Mi ne možemo ni napredovati ukoliko ne očistimo najpre naš genetski kod i sećanja kojima smo vezani za datu zemlju i uopšte za samu ovu planetu na kojoj se nalazimo, ukoliko se uopšte ne povežemo sa tom prvom čakrom primarno za zemlju, odakle ćemo moći da kružimo tom energijom.

Nekad je u pitanju striktno osećanje nezadovoljstva nečim, a nekada se radi o tome da kroz T-kvadrat imamo nezadovoljene ambicije, neispunjene želje, pa onda T-kvadrat može biti jako ambiciozan, može i da bude sjajan, ali mi tu nikada ne propuštamo anđeosku prirodu, ne kanališemo viša, svetlosna bića nego uvek nekog pretka kakav god da je bio. U tome je njegova težina, jer ako imamo neki kanal koji nas povezuje sa nivoom jednog bića koje možda nije bilo naročito evolutivno, imaćemo dosta posla u svom životu da se sa tim situacijama i problemima izborimo.

 

Primer:

Elizabet Kabler Ros

 

Poznata žena psiholog koja je prva dala određene uvide u psihološkom smislu u tehnike umiranja, kako ih je nazvala, zato što je smatrala da čovek najveći stres doživljava upravo prilikom prelaska iz jedne dimenzije u drugu. U njenom slučaju, Ribe su na Ascendentu i njeni vladari su Jupiter i Neptun koji se nalaze u opoziciji

a noga T-kvadrata je Saturn u Škorpionu u 8. kući. Ne samo da su joj vladari u opoziciji nego je Jupiter kao jedan od vladara u 12. kući, a ona je 12. znak na izlasku. Ovde već vidimo da je osoba povukla dosta od tog dela Riba kojima se otvara ka nekom unutrašnjem, nepoznatom, pa svakako ulazi u psihologiju ili u nešto drugo dosta eterično i duboko iz potrebe da se određene stvari otkriju. Ona ima opoziciju sama sa sobom i ovo je pitanje koje je duboko interesuje jer je ona i Jupiter i Neptun, sačinjena od suprotnosti i to traži.

Preko T-kvadrata se formira biće koje ovde govori o nekom pretku, kog gledamo preko Saturna. To ne mora uopšte biti deda, pošto je u Škorpionu uvek može biti neko iz reke genetike, neko ko je izvesno znao ili se bavio medicinom zato što se nalazio kod zvezde Unukalhai u to doba, što je zvezda koja upravo vlada  znanjem lekara. Dispozitor toga je Pluton, koji je zajedno sa Suncem na egzaltaciji Jupitera. Nikada nećemo pogrešiti ako ovde krenemo u opis pretka koji je bio poznat, koji je imao veliko znanje, koji je bio jako obrazovan zato što je Saturn samo početak, čime se kači na to, a ovaj dispozitor ga dalje opisuje. Dolazeći na stepen Jupiterove egzaltacije i u konjunkciju sa Suncem, gradeći snažne aspekte preko toga ima trigon sa Saturnom i sasvim je sigurno da je preko muške genetike to predak koji se ranije bavio medicinom, ali tražimo sve stvari koje su vezane za tu granicu života i smrti jer je on morao da bude i Pluton sa Suncem i ovaj Saturn u Škorpionu u 8. kući. Dakle neko ko bi mogao praviti taj dodir život-smrt, 5-8 kuća.  U ovom slučaju možemo reći da je on razlog njenog rođenja  zato što se ovaj Saturn nalazi u centru opozicije njena dva vladara. Dalje možemo videti da je ovaj Saturn taj koji predstavlja odnos jer se zapravo nalazi u centru odnosa Jupitera i Neptuna koji su vladari njenog Ascendenta. Kao da se ona rodila da bi taj predak mogao da živi i radi kroz nju - da radi, da priča, da otkriva, da kanališe. Ovde imamo jednu povoljnu varijantu zato što je dispozicija dobra.

Drugi dispozitor Saturna, Mars, koji pored raznih drugih aspekata jeste na 15° Ovna i koji je snažan, u svom znaku, na kraljevskom stepenu i svakako opisuje uticajnog muškarca, trigon Merkur – obrazovanog ali kvadrat Pluton u Raku – verovatno i nekog ko je stradao nasilno jer na kraju i Saturn koji je ovde u Škorpionu u 8. kući izvesno govori o pretku koji je stradao od nečega nasilno.

Na taj način treba opisivati jer smo preko T-kvadrata zapravo dobili vrata za ulazak u opis pretka.

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD