Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Webinar: Tehnologija Svesti Urana Tri nivoa svesti, Kopče astralnog i eteričnog sveta, Univerzalni provodnik, Povezivanje uma i tela, Mentalni provodnik, Proces oživljavanja mentalnog tela, Otkrivanje sopstvenog simbola - samo su neke od tema o kojima će biti reči na webinaru Tehnologije Svesti Urana koji će se održati u subotu 11.04. od 12h do 15h.
» prikaži celu vest
Webinar: Buđenje U subotu 11. aprila, dr Lea Imširagić će održati webinar Energetske Astrologije Urana, sa početkom od 17h. Ovaj put učimo igru transformacije i oživljavamo biće Urana. Webinar će vam omogućiti da osvestite svoju vezu sa Univerzumom (na svoj lični način), da prepoznate i razvežete obrasce koje ponavljate, kao i navike u kojima ste zaglavljeni, da se oslobodite povećane mentalne napetosti i ubrzanosti i da naučite da disanjem kroz 8. čakru dovodete svoj nervni sistem u balans, kao i svoj odnos sa vremenom.
» prikaži celu vest
Kurs: Rektifikacija i elekciona astrologija U petak, 03. aprila od 18h počinje online četvoronedeljni kurs iz Rektifikacije natalnog horoskopa i Elekcione astrologije. Ovaj kurs je namenjen svima koji imaju osnovno astrološko predznanje ali žele da izračunaju tačno vreme svog rođenja, kao i da usvoje sistem izračunavanja tačnog vremena rođenja klijenta i takođe onima koji žele da otkriju veštinu pravilnog odabira trenutka za započinjanje znaćajnih životnih projekata (poslovi, venčanja, selidbe, itd...).
» prikaži celu vest
Full Moon Project Radionica „Inspiracija“ Pozivamo vas na novu Full Moon Project Radionicu „Inspiracija“ koja će se održati u sredu, 8. aprila 2020. godine. Sam znak Vage u kojem se odigrava ovaj Pun Mesec govori o ravnotežu koju je izuzetno važno uspostaviti na nivou svog tela, dovodeći unutar sebe sve strahove predaka u jedno stanje mira. Ova radionica će biti online i trajaće od 19.00h do 20.30h.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

AstroHealing treće čakre - 2. deo

Treći energetski centar ili Manipura astrološki se odnosi na poziciju Sunca u natalnoj karti, na njegovog dispozitora, na planete u 5. kući, na vladara 5. kuće i planete u znaku Lava (na celu seriju 5). U nastavku teksta biće reči o aspektima Sunca sa ostalim planetama koji opisuju veći ili manji balans u 3. čakri, ali isti princip može da se primeni i na aspekte planeta sa ostalim elementima serije 5 (sa planetama u 5. kući, sa vladarem 5. kuće i sa planetama u znaku Lava).

U ovom članku biće opisani aspekti Sunca sa ličnim planetama, a u sledećem nastavku biće reči o aspektima sa spoljnim planetama (od Jupitera do Plutona).

Sunce i Mesec

Loš odnos Sunca i Meseca ili serije 5 i serije 4 u natalnoj karti opisuje da postoji disbalans između 3. čakre, koja se odnosi na volju, i 4. čakre, koja opisuje emocije. To deluje kao da osoba ima ubeđenje da ako je jaka, onda ne treba da je emotivna, ili suprotno, ako je emotivna, da ne može biti jaka. Znači, disbalans između ova dva centra se ispoljava dvojako i uvek jedan na račun drugog jer osoba u sebi nosi veliku različitost roditelja, odnosno sukob muškog (Jang) i ženskog (Jin) principa, Sunca i Meseca. Ako su volja ili ego (3. čakra) naglašeniji, to se manifestuje na način da osoba ima osećaj da je superiornija od drugih, da ona nešto može što drugi ne mogu, a time što nešto radi za druge, pokazuje da oni to ne mogu. Ovo je način na koji roditelji vrlo često, u većoj ili manjoj meri, ruše detetu samopouzdanje stalno nešto radeći za njega jer je dete slabo (Mesec) i „nije sposobno“, stalno ga štite od nečega, umesto da ga podstiču na samostalnost. Takvo dete, sa nešto slabijim Suncem, kasnije u životu ima strah da nešto preduzme i zbog slabe volje i obeshrabrenosti odustaje već u samom startu, čak i ne pokušavši da nešto ostvari.

Ako je pak Sunce snažnije, dete će se kasnije izboriti i nametnuti svoju volju, ali će odbacivati autoritete zbog prevelikog ega, a možda će i potcenjivati slabije (Mesec), zbog njihove osetljivosti.

Kada je Mesec naglašeniji, osoba ima slabu volju (Sunce) i stalno očekuje podršku i pomoć od drugih, a zbog svoje preosetljivosti ili osećaja niže vrednosti i inferiornosti, lako će doživeti povređivanje i ugroženost od drugih. Suštinski, da bi osoba sebe prihvatila kada su joj volja i emocije u sukobu, uvek će ili ona biti bolja od drugih, ili će drugi biti bolji od nje i jako teško će prihvatiti činjenicu da obe strane mogu biti jednako dobre.

Kada su Sunce i Mesec ili 3. i 4. čakra u balansu, osoba iako vidi određeni rizik poseduje hrabrost i odlučnost (Sunce) da nešto uradi jer ima unutrašnji osećaj (Mesec) da to može (Sunce). Tada osoba poseduje veliko samopouzdanje (Sunce) jer može bez ikakvog unutrašnjeg konflikta da prihvati sebe (Mesec), a samim tim i druge kao deo sebe. Osoba tada u sebi nosi sklad oca i majke, balans muškog i ženskog principa i harmoniju između Duše (Mesec) i ega (Sunce), što joj daje visok nivo tolerancije i staloženosti. Ovakva osoba ima sve izglede za srećom u porodici, za poslovnim uspehom, za popularnošću ili protežiranost od drugih. Zbog mogućnosti skladnog spajanja ove dve različite prirode, dva različita karaktera, osoba poseduje dobre organizatorske sposobnosti i može da preduzme vođstvo bez sukoba, bez odbacivanja autoriteta ili nipodaštavanja slabijih jer će svojom plemenitošću, unutrašnjom snagom i empatijom privlačiti druge.

Sunce i Merkur

Ove dve planete kao predstavnici 3. čakre (Sunce, 5, kuća, vladar 5. kuće i znak Lava) i 5. čakre (Merkur, 3. i 6. kuća i njihovi vladari, kao i znaci Blizanaca i Device) u horoskopu mogu biti samo u konjunkciji, tako da u zavisnosti od ostatka horoskopa, mogu imati određeni disbalans. Merkur kao predstavnik 5. grlene čakre je astrološki vladar Blizanaca i Device - dva ljudska znaka koja se odnose na intelekt, razum, mišljenje, govor, učenje, planiranje, itd. Jednom rečju na svest ili svesnost čoveka, što je „božanski deo“ koji nas kao ljudska bića izdvaja od životinjskog i biljnog sveta. Na energetskom nivou ili na nivou čakra sistema to je prvi krug ili prvi kontakt 3. donje čakre i 5. gornje čakre koji govori o stvaranju ličnog identiteta. Kao što znamo, tri donje čakre se odnose na materijalni nivo, a tri gornje čakre na mentalni nivo osobe. Ali, da bi se osoba izdigla iz nesvesnog nivoa (tri donje čakre), mora da pređe preko 4. Mesečeve čakre, da prihvati sebe i druge, da ima empatiju i zahvalnost, kako bi dobro funkcionisala na višem - mentalnom nivou gornjih čakri. Znači, 4. čakra kao centralni srčani deo u svakom od nas je bitno mesto i glavna osovina koja daje mogućnost spajanja suprotnosti i postizanja celovitosti na raznim nivoima. Disbalans nastaje uglavnom još u detinjstvu, u periodu Meseca do 4. godine, i periodu Merkura do 14. godine, kada je dete i njegova ličnost negirano, omalovažavano ili ako dete nije imalo dovoljno pažnje, pohvale (Sunce) i emotivne podrške (Mesec) od roditelja da može da sija. Takva osoba sada nema dobro izgrađen i balansiran lični identitet (spoj 3. i 4. čakre) i sada svojim rečima i suvišnim pričanjem (Merkur) pokušava da privuče pažnju (Sunce) kako bi svoj identitet održala na tuđoj energiji i tuđem Suncu ili tuđoj 3. čakri. Takođe, to može da se odrazi i kao preterana hvalisavost osobe i potreba za stalnim isticanjem svojih prednosti u odnosu na nekog drugog, što je opet na tuđ račun i tuđoj energiji. Zbog toga će ta osoba koja nema dovoljno sopstvene vatre (Sunce) samo da opterećuje i iscrpljuje druge, tražeći njihovu pažnju (Merkur), nikada neće potpuno biti zadovoljna ni sobom ni drugima jer nije sposobna da se održi na ličnom identitetu (Sunce) i nema unutrašnji osećaj zadovoljstva (Mesec) da sebe i svoj karakter predstavi na najboljni način (Merkur).

Kada postoji balans između 3. i 5. čakre, osoba je „probuđena“ i svesna „božanskog“ potencijala u sebi, koji ima potrebu da izrazi i pokaže na jedan poseban stvaralački i jedinstven način. Tada osoba svojim rečima (Merkur) ima sposobnost da osvetli i zagreje (Sunce) druge oko sebe, da svoju posebnost i lični identitet izrazi na pravi način i time privuče druge koji žele da čuju to što ima da kaže, bez da ima potrebu da privlači tuđu pažnju i energiju. Hrabrost koju osoba poseduje da izrazi svoju pravu prirodu, daje joj osećaj sopstva i mogućnost da na lagan način ima kontakt sa drugima jer ona jednako dobro ume da sasluša sagovornika, kao i on nju.

Sunce i Venera

Sunce i Venera ili 3. i 2. centar u kontaktu daju osobi mogućnost da spozna (Sunce) svoje najdublje želje i potrebe (Venera). Kako se Venera uvek kreće blizu Sunca, izazovni odnos jedino može biti konjunkcija ili polukvadrat, ali disbalans može postojati i kada je neka od ovih planeta vladar neke malefične kuće ili kada postoji izazovan odnos između planeta iz serije 2 i 7 (2. čakra) sa serijom 5 (3. čakra). U neharmoničnom odnosu se Venera, koja ima potrebu da bude srećna, sukobljava sa svešću, ambicijom, sujetom ili ego problemom Sunca i to će se odraziti na dva načina, u zavisnosti koji je od ova dva centra snažnije postavljen. Kada je Venerina 2. čakra snažnija, osoba neće imati svest (Sunce) o onome što tačno želi ili neće imati odlučnost (Sunce) da to ostvari. Tako npr. zbog slabe volje i velike potrebe za uživanjem osoba ne može sebe da ograniči, pa može imati višak kilograma, ali takođe neće ni uspeti da sprovede neku dijetu. Isto tako, zbog slabe volje (Sunce) osoba najčešće prihvata volju drugih kako bi bila prihvaćena, ili će pokušavajući da sebe prikaže u najlepšem izdanju postati preterano hvalisava.

Sa druge strane, kada je 3. čakra (ili Sunce) snažnije postavljena, osoba će zbog prevelike ambicioznosti i određenih planova zanemariti ili odbaciti neke svoje želje i potrebe kao nebitne, ili će zbog prevelikog ponosa, sujete i ego problema biti netolerantna i nezahvalna prema drugima. U oba slučaja to dovodi do problema u odnosima, a vremenom može doći i do nekog unutrašnjeg nezadovoljstva i depresije. Kada npr. neka vrlo uspešna, zdrava i vitalna osoba sa jakim Suncem počne da se oseća depresivno i prazno iznutra, iako nema vidljivih razloga za to, može se reći da ima endogenu depresiju. Realno, sve je naizgled idealno i dobro jer takva osoba nema nekih težih ugrožavajućih spoljašnjih okolnosti, ali često oseća neku prazninu u sebi, koja vremenom postaje sve veća. Takva osoba je neke svoje ključne želje koje dolaze od Venere potisnula i sada, umesto da se raduje ostvarenju svojih ambicija, ona se zapravo ne oseća srećnom, a tu prazninu najčešće popunjava raznim konzumentskim potrebama (skupocenim stvarima, nakitom, garderobom, hranom, itd.). Što je praznina veća, ona postaje sve veći kupoholičar ili konzument jer time kompenzuje svoje unutrašnje nezadovoljstvo. Ali, ako osoba radeći na sebi uspe da to svesno prepozna, to će joj svakako biti znak da treba nešto da manja kod sebe, kao i da je potrebno sebi da dozvoli da izrone potisnute želje i njena prava potreba.

Sa disbalansom ove dve planete (naročito u slučaju spaljenosti Venere od Sunca) ugrožen je sistem vrednosti, što može dovesti do ozbiljnih problema u odnosima ili prilikom donošenja nekih važnih odluka. Osoba tada ne može da se odluči između dve, a ponekad i više opcija jer ne zna šta zapravo želi da učini ili da odabere. Ova neravnoteža je povezana sa znakom Vage i ispoljava se kao disbalans na mentalnom, emotivnom ili hormonalnom nivou.

Balans Sunca (svest, volja i ambicija) sa Venerom (želja i potreba za srećom i zadovoljstvom) daje osobi svest o onome što želi i snagu da to ostvari. Tada osoba stvari rešava na lidersko harmoničan kreativan način (Sunce i Venera) jer ima dobar i jasan osećaj sopstvene vrednosti i sopstvenog sklada, a samim tim i dobar i skladan odnos sa drugima ili prema drugima.

Sunce i Mars

Loš aspekt Marsa i Sunca u natalnoj karti govori da je osoba neverovatno fizički snažna i ima snažnu volju koju na grub ili progoniteljski način nameće drugima, jer ima potrebu da komanduje i bude lider. To ispoljavanje lične moći i superiornosti osobe govori o visokom stepenu netolerancije, o nipodaštavanju drugih koji imaju manju volju i snagu od nje i da je osoba jako teška za bilo kakvu saradnju. Kod ovih osoba mogu se uočiti visoki krvni pritisak, srčana oboljenja i oboljenja jetre.

Kada je ova energija u balansu, osoba ima jaku volju i snagu da pokrene neku akciju (Mars) i svojim organizatorskim sposobnostima (Sunce) sprovede nešto u delo. Ovaj sklad 1. i 3. čakre daje neumornu i harmoničnu energiju i volju za radom, životom i stvaranjem.Osoba je prirodni lider koji svojom snagom, kvalitetom, samouverenošću i plemenitošču inspiriše druge ljude da je slede.

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD