Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Full Moon paket "Lakoća postojanja" u 90 dana Sada je pravi trenutak da napišeš svoja pravila za igru zvanu ŽIVOT tako da u njoj uživaš! Zato smo ti pripremili tokom ovog divnog letnjeg perioda, koji je istovremeno lagan i izuzetno dubok (budući da putujemo sve vreme kroz talas eklipsi), nove tri Full Moon radionice LAKOĆA POSTOJANJA U 90 DANA, sa popustom i posebnom podrškom za sve koji se prijave do 4. jula.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

AstroHealing treće čakre - 1- deo

Treća čakra se nalazi u predelu solarnog pleksusa u području želuca. Na nivou natalne karte odnosi se na planetu Sunce i njegovog dispozitora, kao i na sve druge elemente serije 5 (planete u 5. kući, vladara 5. kuće i planete u znaku Lava). Ime ove čakre je na sanskritu Manipura, što u prevodu znači „sjajni dragulj“ ili “grad dragulja”, tako da ova čakra predstavlja glavni akumulator energije iz kojeg se po celom telu širi životna energija prana ili chi.

Element 3. čakre je vatra, ona predstavlja naše unutrašnje Sunce u okviru fizičkog tela i daje nam svest o bitku i identitetu, kao i volju i potrebu za samoostvarenjem. Vatra je element koji se obnavlja kroz velikodušnost i plemenitost. Ovo je mentalna čakra i ona utiče na našu svest i linearni način razmišljanja, u njoj izgrađujemo odnos prema ličnoj moći ili nemoći. Element vatre ukazuje da na tom mestu metabolišemo energiju koja nam protiče kroz telo i stvaramo odnos prema sopstvenom zdravlju. Takođe, ova čakra nam daje duhovnu mudrost i svest o univerzalnosti života, tako da je središte duhovnog isceljivanja. Preko vatre u Manipuri formiramo svest o sebi i ličnim mogućnostima, individualnosti i samopouzdanju i ova energija života nam daje odlučnost da delujemo i ostvarimo nešto.

Boja 3. čakre je žuta, što je i boja Sunca i vezuje se za energiju, intelekt, radost i sreću. Žuta boja proizvodi zagrevajući efekat, podiže dobro raspoloženje, stvara energiju u mišićima, ubrzava metabolizam i stimuliše mentalne aktivnosti i samopoštovanje, kao i dobro postavljeno Sunce u natalnoj karti. Ovo je optimistična boja, privlači pažnju i dekorateri je koriste kada žele nešto da istaknu. Ali, prenaglašena žuta boja, njena velika zastupljenost ili pak nezastupljenost i bledilo kao i loše postavljeno Sunce u horoskopu, može izazvati osećaj iritacije, straha, nesigurnosti, anksioznosti, neorganizovanosti i besciljnost.

Osnovu ove čakre čini 2. Venerina čakra i želja za zadovoljstvom čiji je cilj da se ostvari i realizuje u 3. centru gde imamo svesnu inicijativu za postignućima. Ako postoji balans u 3. centru i imamo osećaj sopstva, to će nadalje biti dobra osnova za 4. srčanu čakru i skladnu povezanost i integrisanost najpre sa sobom, a zatim i sa drugima.

Ovaj energetski centar nam određuje ego indentitet i da bi bio u balansu, njegova osnovna potreba je pravo na ličnu moć, individualnost i aservativnost, a bazični problem koji ga vodi u disbalans je osećaj sramote i nemoći.

Na nivou fiziologije 3. čakra je povezana sa gornjim abdomenom, želucem, jetrom, žučnom kesom, pankreasom, korom adrenalinskih žlezdi i dvanaestopalačnim crevom (sa lučenjem enzima i varenjem).

Balansirana 3. čakra daje nam osećaj lične moći, optimizam, opuštenost, spontanost, samouverenost, hrabrost da preduzmemo nešto novo i suočimo se sa izazovima, intuiciju da reagujemo u pravom trenutku i živimo Sad i Ovde, iskrenost i jasne stavove, kao i vitalnost na fizičkom nivou (Sunce egzaltira u znaku Ovna). Dobar balans u 3. čakri takođe daje mogućnost za pravilnim kruženjem sa 5. Merkurovom čakrom, što je otvorenost za nove ideje, kreativno i konstruktivno pokretanje inicijative, uspešna realizacija ličnih mogućnosti svesnom voljom, lakoća iznošenja svog mišljenja ili govora u javnosti (javni nastupi).

Disbalans ili poremećaj u 3. čakri nastaje kao posledica slomljene volje, najčešće još u detinjstvu kada je dete zbog nepravilnog uticaja izgradilo stav da „ne može“ ili da nije dovoljno vredno ili sposobno za neke veće ciljeve. Neadekvatno roditeljsko vaspitanje, nedovoljno pažnje, ljubavi i pohvale detetu, zanemarivanje, različiti strahovi roditelja i njihova potreba za kontrolom mogu još od najranijeg detinjstva ili tokom puberteta da umanje samopoštovanje, volju i ambiciju deteta. To se realizuje npr. ako već sami roditelji imaju nisko samopouzdanje ili ličnu samosvest pa to prenose na dete, takođe i u porodicama gde je dete puno kritikovano, zlostavljano ili bilo pod uticajem tuđih stresova i frustracija, kada nije dobijalo pohvale za neke svoje uspehe i kada mu je slata poruka da ne zaslužuje nešto ili da nije dovoljno vredno nečega. Loš uticaj je i kada su deca suviše hvaljena, pa ona vremenom postaju nesigurna i stiču potrebu da drugi odobre i potvrde njegove vrednosti (Sunce je u padu u znaku Vage), a samim tim mnogo zavise od drugih i nisu na svom identitetu.

Na disbalans u 3. čakri na psihološkom i emotivnom planu ukazuje sramežljivost, povučenost i pasivnost osobe. Ovakve osobe imaju strah da pokušaju nešto novo, teško im je da donesu odluku ili načine neki izbor. Takođe, ove osobe su često prekomerno osetljive na kritiku, pokazuju nepoverenje prema drugima, izrazito su samokritične, imaju potrebu da ugađaju drugima i da se ispričavaju ili pravdaju za sve što urade jer im je nisko samopouzdanje. Ove osobe nemaju osećaj svog ličnog identiteta, plaše se da uzmu život u svoje ruke i prihvate odgovornost, jer se osećaju nemoćno u odnosu na neke druge osobe, autoritete ili okolnosti i jednostavno imaju mentalitet žrtve. Ovakve osobe ne znaju da se izbore za sebe ili da drugima kažu „ne“, često se osećaju frustrirano, poniženo, manje vredno. U detinjstvu i mladosti mogu privlačiti pažnju drugih neadekvatnim ponašanjem (zadirkivanjem, glupiranjem, agresivnošću) a kasnije pažnju drugih privlače previše pričajući o sebi, o svojim problemima, bolestima, strahovima ili preglasnim govorom, vikom, kritikom, nametanjem svojih stavova ili predrasuda. Ove osobe nemaju empatiju za druge, ne vode računa o tuđim potrebama i osećanjima i nemaju potrebu da saslušaju druge. One pričaju samo o neprijatnim i teškim temama, stalno kritikuju i umanjuju tuđe zasluge, uspehe i dobre osobine, a veličaju sebe kao žrtve nečega ili nekoga, tako da stalno krive druge ili lošu sreću za svoj nedostatak moći i neuspehe. Na taj način uglavnom iscrpljuju druge, jer kada nemaju svoje lično svetlo (Sunce), volju i osećaj moći (balans u 3. čakri) one se „kače“ na tuđu energiju i tuđu 3. čakru, jer ova čakra je najviše izložena okolnim uticajima. Kada i ta druga osoba ima nedovoljno balansiranu 3. čakru, ona je posle kontakta sa ovom osobom oseća iscrpljeno, isfrustrirano, bezvoljno, a ova pojava i ovakve osobe nazivaju „energetskim vampirima“.

Kod preterano aktivne a nebalansirane 3. čakre osobe uglavnom imaju izražen egoizam, potrebu za dominacijom i da su uvek u pravu, egocentričnost, samoljubivost, despotizam, aroganciju, nehumanost, manipulativnost i sl. Ove osobe mogu biti i vrlo nesmotrene, previše „vatrene“ i impulsivno sklone raznim rizičnim poduhvatima ili situacijama.

Na fizičkom nivou disbalans u 3. čakri može se odraziti kao slaba vitalnost organizma i manjak energije, problem sa varenjem, napetost, osećaj težine i nadimanje u stomaku i dijafragmi, intoleranciju na određenu hranu, gastritis, čir na želucu, zatim problemi sa jetrom, žučnom kesom, gušteračom (dijabetes). Takođe, mogu se javiti i bolovi u središnjem delu kičme ili loše držanje i povijenost kičmenog stuba. Treća čakra je centar metabolizma, gde je po Ayurvedi smeštena “vatra” varenja koja rastvara i uzima esenciju iz hrane, osećanja i misli, i transformiše ih u životnu energiju i postignuća. Problem se javlja kada čovek zbog manjka te unutrašnje “vatre” ne može da svari i “sagori” određenu hranu, ali i određene događaje, okolnosti ili osobe, pa sve više gubi vitalnost i poprima sindrom hroničnog umora.

Duhovna životna lekcija ili izazov za 3. čakru je ego, moć, volja, odlučnost, samopouzdanje, samopoštovanje, ispravna akcija. Lekciju smo savladali kada uspemo da imamo unutrašnju snagu bez straha od autoriteta i mišljenja drugih, kada se osećamo slobodno sa svojom moći i kada ona nije iznad moći drugih. To je onda pravi pokazatelj da stvari radimo iz srca i da nekom svojom vrednošću i pozitivizmom privlačimo i na neki način energizujemo druge kao i oni nas, jer umemo pravilno da kružimo vibracijama energije.

Prve 3 čakre su zemaljske, materijalne čakre.  1. čakra se odnosi na preživljavanje i uzemljenje ili utemeljivanje, 2. čakra na želje, fizičke emotivne potrebe i lični sistem vrenosti, a 3. čakra na volju i potrebu da se sve to ostvari, jer njen moto je: “Ja mogu!”. Kvalitet 3. čakre pokazuje koliko smo centrirani unutar tela, unutar života i koliko imamo sposobnost da razvijemo svest o svom pravom Ja. Mi sebe u glavnom procenjujemo na mentalnom nivou sa nivoa gornjih čakri i isključujemo svoje telo kao deo sebe (tri donje čakre). Zbog toga svako od nas u ovoj čakri solarnog pleksusa ima neku vrstu disbalansa koji je izražen kao ego problem na nivou prirode ličnosti. Ako pak naučimo da je naše telo (naše nesvesno), naše emocije (naše podsvesno), kao i naše svesne misli ono što nas čini u potpunosti, postali bismo celoviti, imali bismo balansiranu 3. čakru i ispravan energetski balans u centru svog bića (ili bitka) i bili bismo na putu prosvetljenja.

Shodno tome, da bismo kroz izvesni rad na sebi postigli veći balans u svom 3. energetskom centru, moramo primetiti da se 3. Sunčeva čakra nalazi između 2. Venerine čakre i 4. Mesečeve čakre i da je jako bitna kao ona koja balansira našu žensku prirodu. Ipak, kako bismo na nivou ove mentalne čakre postigli svoj pun potencijal, bili u balansu sa svim zakonima prirode i razvili Više stanje svesti (balans sa 3 gornje mentalne čakre) moramo najpre imati balans u 4. centralnom Mesečevom centru (o kome će biti reči u nekom od narednih članaka). Najpre moramo spojiti suprotnosti u sebi (svetla, Sunce i Mesec kao muški i ženski princip) i naučiti da ne reagujemo, nego svesnom voljom da odlučujemo i kreiramo. Na taj način dobijamo plemeniti kvalitet Sunca u okviru svoje Duše (Meseca) i pronalazimo tu plemenitost unutar sebe. Znamo da je zlato plemeniti metal i najbolji provodnik elektriciteta. Dakle, Sunce je najbolji provodnik Urana (višeg Ja) i to ga čini parametrom vrednosti u kolektivnom nesvesnom. Kada naučimo da tu plemenitost živimo kao primarno stanje u svom telu i instinktivnim reakcijama, kada samo telo ne reaguje na spoljna iskustva jer zračimo iz ovog centra stvarajući nove prilike i situacije, tada možemo reći da smo skladni na nivou Sunca ili 3. energetskog centra.

- U sledećem članku će biti više reči kako se kroz aspekte Sunca sa ostalim planetama uočava kvalitet protoka energije kroz 3. čakru.

 

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD