Tel: (+381) 11.4113.164, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Astrološki kalendar za 2024. godinu Astrološki kalendar je praktični vodič za celu 2024. godinu, koji vam služi da brzo i lako dobijete najvažnije astro informacije svakog dana.

Pomaže da se odredi kvalitet i osobina svakog dana tokom 2024. godine (mundana astrologija), planira aktivnosti (elekciona astrologija) i dobije odgovor na postavljena pitanja (horarna astrologija).
» prikaži celu vest
Knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

28.XI-04.XII 2011.

Ovo je bila loša nedelja za sve svetske berze. Loša nedelja je bila i za Amerikance, njihovog predsednika, kao i za Kongres. To je bila nedelja koja je počela neuspehom Odbora za smanjenje duga da se dogovori o smanjenju deficita SAD za 1,2 hiljade milijardi američkih dolara, što je SAD još više približilo još jednom smanjenju kreditnog rejtinga. Sa Uranom koji je već u orbisu rastućeg kvadrata sa Plutonom, i aktivira ključne tačke natalne karte SAD, događaji tek slede - osim ako lideri ubrzo ne odluče drugačije, drugačije u odnosu na ono čega smo bili svedoci poslednjih pet meseci.

Ovo je bila nedelja kada je Sunce izašlo iz zloslutnog i zlokobnog dužničkog znaka Škorpije, kada mogu i treba da se naprave promene da bi se obezbedila kreditna sposobnost SAD, čime je otvoren put za ulazak u znak Strelca, gde bi svi trebali naveliko da slave, zato što su teške odluke donete i budućnost ponovo izgleda svetla, ali ipak nisu izabrane mogućnosti koje pruža Strelac. Umesto toga, zato što nisu donete ove odluke, iz simbolike Strelca izabran je put panike i histerije, zbog čega i budućnost iznenada izgleda teža i mnogo više van kontrole nego što je iko želeo da poveruje da je moguće. Lideri su smatrali da mogu sve da “puste niz vodu” do novih američkih izbora 2012, i da tada glasači donesu takvu odluku umesto njih, bez obzira što su glasači odluku već doneli pre godinu dana.

Jedini problem je što agencija za kreditni rejting ne može čekati tako dugo pre nego što drugi put degradira kreditnu sposobnost SAD - još jedan prvi put u američkoj istoriji. Berzama se ne dopada izbor vlade da ne napravi izbor. Akcije na američkim berzama su se rasprodavale. U stvari, prema Vol Strit žurnalu (Wall Street Journal) od petka, ovo je bio najgori Dan zahvalnosti od 1942, kada je zvanično proglašen za praznik, četvrtog četvrtka u novembru mesecu. Kada su akcije u pitanju, obično je ovo nedelja u kojoj se zarađuje, posebno dan pre i dan posle Dana zahvalnosti, koji su dva najdoslednija dana u godini. Ali ovog puta to nije bio slučaj, ovaj Dan zahvalnosti bio je najgori u gotovo 70 godina.

U Strelcu je sve veliko i preuveličano. To je obično pozitivna stvar jer Strelcem vlada Jupiter i oni predstavljaju principe nade i optimizma. Ali, oni su takođe povezani sa simbolikom rizika i kockanja. Šta se dešava kada je u isto vreme i Merkur retrogradan? Preuzmete rizik, podignete rejting, blefirate vašeg protivnika, a onda se povučete. Umesto velikog dobitka – sve ćete izgubiti. Umesto da slavite, vi paničite, jer nije trebalo da bude ovako. Na ovaj način ekonomija SAD igra politički poker - sa novcem poreskih obveznika i svojom budućnošću - u 21. veku.

Ali, bar tehnički analitičari treba da znaju kako funkcionišu berze i da postoje pravila kada se javlja tržište bika. Na tržištu bika, svaki vrh ciklusa i svako dno ciklusa, istog tipa ciklusa su viši u odnosu na prethodni. Ako se osvrnemo na kretanje berzi poslednjih nekoliko nedelja, videćemo da one još uvek imaju ove bikovske karakteristike. Na primer, skoro sve svetske berze su krajem septembra ili početkom oktobra pale na najniže vrednosti  dugoročnog ciklusa. Sve su one naglo skočile u perodu od 28. – 31. oktobra, koji je bio naša zona kritičnog preokreta sa tri zvezdice, na nekim berzama dobitak je bio čak 20 - 30%, kao što je to bio slučaj u Evropi. U SAD, Dow Jones Industrial Average se kretao od godišnje najniže vrednosti od 10,404, na koju je pao 4. oktobra, do najviše vrednosti od 12,284, na koju je skočio 27. oktobra, što je dobit od 18% za nešto više od tri nedelje. Ovaj obrazac se ponavljao u celom svetu.

Ali, proučavanje ciklusa dosledno pokazuje da se korektivni pad na dno primarnog ciklusa dešava svakih 5 - 7 nedelja (stopa učestalosti 80%), ili ako preskoči, onda nastupa još ozbiljniji pad u 8 – 10 nedelji. Prošla nedelja je 7. nedelja od 4. oktobra, i u ovom periodu, cene svih akcija su bile u padu u odnosu na najviše vrednosti dostignute od 27. – 31. oktobra. I do sada, nijedan od ovih padova nije bio niži od najniže vrednosti sa kraja septembra i početka oktobra, osim u Japanu. I ne samo to, već u mnogim slučajevima, pad je bio u normalnom okviru zone od 40 - 60% kroz koju su berze već prolazile od 4. – 28. oktobra. DJIA je, na primer, u petak, 25. novembra, pala na najnižu vrednost od 11.243. Ovo je korekcija od 55% u odnosu na prethodni skok, što je u okviru normale. Ipak, čini se da su svi spremni za paniku - za negativnu stranu Strelca, zbog toga što se političari i politički lideri loše ponašaju. Ali, ako bilo koji znak zna kako da loše stvari preokrene u dobre, to je Strelac. Međutim, oni takođe mogu biti kockari, a kad izgube, oni gube velike sume i onda postaje jasno da ono loše što oni čine, mora da bude i veliko. Političari su se prošle nedelje kockali na veliko, ni jedna strana nije se predala, a sada svi gubimo na vremenu.

Prošla nedelja nije imala srećan kraj na koji su Strelac i Jupiter računali. Srećan kraj koji smo prošle nedelje prognozirali, na osnovu razumevanja položaja Sunca, Merkura, Venere koji tranzitiraju kroz Strelca, kao i istorijsku sezonsku cenu deonica koje se oporavljaju uvek tako dosledno u danima oko Dana zahvalnosti - nije se dogodio. A “dobra volja” da se ovo dogodi bila je u suprotnosti sa realnošću rastućeg kvadrata Urana i Plutona, koji se razvija, a koji će visiti iznad svetskog političkog i bankarskog liderstva u naredne tri godine, kao olujni oblak patnje, koji se povećava, i sve je zlokobniji, i spreman da se u svakom trenutku raspukne. Mi smo već videli znake ove patnje, prošlog jula i avgusta, kada su Uran i Pluton bili u orbisu od jednog stepena. Agonijski spektakl Kongresa i predsednika koji pokušavaju da postignu odlaganje limitiranja duga, a koji je konačno obezbeđen u poslednjem trenutku, što, međutim, vodi do ekonomske dijagnoze agencije za kreditni rejting S&P, da se zdravstveno stanje finansijskog sistema pogoršalo – njegova finansijska moć je smanjena prvi put u istoriji. I sada, posle 3 meseca, dijagnoza je potvrđena kroz nespremnost pacijenta da ozbiljno shvati svoju dijagnozu. Stanje se pogoršava. U jednom trenutku, kada kvadrat Urana i Plutona oslobodi svoju punu snagu, sve što je Pluton do sada propustio da uništi, počeće da propada.

Ovo nije bila loša nedelja samo za predsednika Obamu koji se prošlog ponedeljka vratio sa svog putovanja u Australiju, upravo kada je u njegovom odsustvu, Odbor za smanjenje duga objavio svoj neuspeh, a Vol Strit žurnal (Wall Street Journal) objavio je eksplozivan članak pod nazivom “Hilarinih pet minuta” koji su napisali poznati stratezi američke Demokratske stranke Patrik Kadel (Patrick Caddell) i Daglas Šon (Douglas Schoen), a članak je strastveni apel predsedniku Obami da povuče kandidaturu za drugi mandat. “Predsednik Obama ne može da pobedi tako što će pokrenuti konstruktivnu kampanju, a, ukoliko i pobedi u drugom mandatu, neće biti u stanju da upravlja.” – navodi članak. U članku se dalje kaže: “Ako predsednik Obama nije spreman da učini visoko moralni korak i povuče se, onda... demokratski lideri u Kongresu... moraju naterati predsednika da ne traži ponovni izbor.” Bam! Lideri njegove sopstvene partije! I još je liberalni komentator Kris Metjuz, koji je ranije bio njegov vatreni pristalica, na  YouTube-u objavio video, pod nazivom “The Thrill is Gone“ (“Nismo više uzbuđeni”) (http://www.youtube.com/watch?v=pB4b11_LREA.

Ovo je bila loša nedelja i za berze, kao i za Obamu. Ovo je samo početak onoga što tek dolazi pod uticajem kvadrata Urana i Plutona. Ali, znate šta? Pad berze prošle sedmice razbio je neke važne potpore. I zone preokreta pod uticajem Urana mogu isto tako lako postati zone sloma kao i preokreta. Najvažnije zone potpore – područja korekcije od 40 - 60% - i dalje traju. Još uvek može doći do preokreta, ili ako se DJIA prelomi ispod 10,950, znamo da zaista imamo razlog da se zabrinemo. A isto važi i za Obamine šanse da ponovo bude izabran. Uprkos činjenici da se prošle nedelje kockao sa ekonomskom budućnošću Amerike, i uprkos činjenici da mnogo članova njegove partije počinju da se okreću protiv njega, aktuelni tranziti na njegov natalni horoskop i dalje pokazuju da njegova moć potencijalno raste u svetu. On i dalje može da pobedi na izborima, i veoma je verovatno da će preduzeti “visoko moralne korake” što su ga Kadel i Šon molili da uradi. Šanse nisu deo njegove igre. Na kraju krajeva, on je Lav. Da li Lav ikada može da shvati da je u njemu problem? Ne. U njegovom svetu, gde su Sunce i Merkur u Lavu u kvadratu sa Neptunom, on je spasilac, spasitelj, koji bi takođe mogao biti autsajder i žrtva. To je njegov svet. I to je okvir u kome će se odigrati izbori, pogotovo sada, kada se tranzitni Hiron i Neptun spremaju da kvadriraju njegov natalni Mesec, i naprave opoziciju na njegov natalni Pluton. Ovo je samo drugačija stvarnost u odnosu na onu u kojoj većina nas živi. Izazov će biti spojiti ove dve stvarnosti.

Ali znate šta je ono što još uvek ne možemo da razumemo? Kako je to nepravedno da 1% ljudi zarađuje 20% prihoda nacije, i onda plaća 37% porez? I zašto bi podizanje poreza tim ljudima bila tako velika razlika u rešavanju problem američkog finansijskog duga u odnosu na eliminisanje poreske rupe koja je progutala toliko mnogo izgubljenog prihoda? Zar to ne znači manje novca koji će potrošači potrošiti, što je zaista ključ za podizanje prihoda i smanjenje visoke stope nezaposlenosti? Kako će povećanje poreza bilo kome za vreme finansijske krize, kao i usvajanje amandmana za balansiranje budžeta (da, da, to je Kongres takođe usvojio prošle nedelje) pomoći da se vratimo na put ka fiskalnoj razboritosti i ekonomskoj kontroli naše sudbine? U ekonomiji koja nastavlja da pada sve dublje i dublje u dugove i u rizik od daljeg smanjenja, kako povećanje poreza bilo kome i odbijanje balansiranja budžeta može da se smatra fiskalno odgovornim? Odgovorite mi to!

*

Zbog roka koji ističe za pisanje knjige Prognoze za 2012, ove nedelje neće biti poglavlja Kratkoročna geokosmička kretanja, niti Razmišljanja o dugoročnim kretanjima planeta. Sa ovim poglavljima ćemo nastaviti sledeće nedelje, kada Prognoze za 2012. budu napisane i kada sledeće nedelje odu u štampu. Kako biste dobili uvid u Prognoze za 2012, pogledajte naš najnoviji video na http://www.youtube.com/RaymondMerriman.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Tadije Sondermajera 3, Wellport, Novi Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2022. // Design & Coding by studio triD