Tel: (+381) 11.4113.164, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Astrološki kalendar za 2024. godinu Astrološki kalendar je praktični vodič za celu 2024. godinu, koji vam služi da brzo i lako dobijete najvažnije astro informacije svakog dana.

Pomaže da se odredi kvalitet i osobina svakog dana tokom 2024. godine (mundana astrologija), planira aktivnosti (elekciona astrologija) i dobije odgovor na postavljena pitanja (horarna astrologija).
» prikaži celu vest
Knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Krila Zmaja

Na eteričnom nivou svako nosi veliki potencijal energiju prirodi Zmaja koji se sastoji iz 3 dela koje je potrebno oživeti, spojiti i ujediniti kako bi zaista bio aktiviran. Severni čvor kao Zmajeva glave nosi prirodu Urana, Južni čvor kao Zmajev rep je u prirodi Plutona, a odnos Urana i Plutona uvek predstavlja antipod koji imamo u sebi. To su dva opozitna principa,ali zajedno čine celinu, budući da Uran egzaltira u Plutonovom znaku i oba ova principa vode duboko u jezgro odakle kreće ta snažna energija.

Priča o Zmaju je uvek priča o Mesecu i Duši, jer su u pitanju Mesečevi čvorovi koji samom Mesecu daju određenu prirodu. Tako najslikovitije prirodu Južnog čvora dobijemo ako ovaj čvor povežemo sa slikom Meseca u konjunkciji sa Plutonom ili sa Mesecom u Škorpionu, a prirodu Severnog čvora sa Mesecom u Vodoliji ili sa aspektrom Mesec konjunkcija Uran. Oba ova principa mogu delovati uznemirujuće na prirodu Meseca, jer su oba transcendentna i veoma energična principa i ako mi ne vladamo ovim Zmajem, on vlada nama. To je priča o energiji sudbine koja nas snagom gena vodi tamo gde je naša priča. Energija odapete strele sudbine kreće sa Južnoga čvora, ali ono ka čemu je usmerena je polje Severnog čvora i na taj način čovek ima usmerenu priču života. Da bi se taj smer izmenio i eventualno popravio, čovek mora da se poveže sa svojim Zmajem i bude snažan u energetskom smislu. Mora biti snažan u eteričnom smislu, u osećajnom biću, jer eterično polje je osećajno polje tela u kojem svi događaji nastanu pre nego što se materijalizuju. Svi događaji se prvo stvore u osećajnom polju, jer Zmaj zna i događaje koji su bili i događaje koji će biti, tako da svako može da ima sposobnost da komunicira sa svojim prošlim Ja i svojim budućim Ja. Osećajno polje je polje sećanja na prošlo i na buduće vreme, jer ceo taj krug koji je uhvaćen Zmajem od Plutona do Urana, od nečega što je vrlo staro od Južnog čvora do nečega što je buduće do Severnog čvora treba ujediniti, ali energija koja je za to potrebna je ona koja oslobađa čoveka. Ako imamo određeno stanje energijen koja će nas izvesti iz začaranog kruga uzroka i posledice, mi smo kao Zmaj koji ima veliku snagu da svoj život živimo dobro,sretno, zdravo itd. Način rada u tom polju je od ključnog značaja, jer on traži da čovek bude vrlo emotivno čist, jer emocije koje imamo su emocije koje smo nasledili i one koje sami stvaramo svojim reakcijama na stvari koje su oko nas. Ali, sve te emocije borave u tom polju i koliko god da jaku emociju stavimo na nešto, to smo više njome zarobljeni, odnosno pričom Zmaja i neminovnošću da idemo u jednom smeru. U odnosu na pozicije i svega onoga što se nalazi između Južnog i Severnog čvora, neko ima povoljniju priču a neko manje povoljnu, ali niko nije slobodan ukoliko ne postigne ovaj nivo energije koji je potrebana da se ceo Zmaj ujedini u jedno biće. Zbog toga će nadalje biti reči o trećem delu Zmaja koji je veoma bitan za razumevanje ose čvorova, a to je pričao samim krilima Zmaja.

Na nivoiu natalne karte Južni čvor predstavlja početak svakog spiritualnogputa i rada na sebi, jer to je polje energije bez koje se ne može dostići ni jedno drugo polje, jer hrabrost je ulaznica za više Ja. Dok čovek ne sakupi dovoljno energije da ima za hrabrost, on neće moći da uđe u svoj stvarni duhovni razvoj, jer on traži da je čovek dovoljno hrabar da mu duhovnost nije samo teoretisanje i ponavljanje nečega, već buđenje te hrabrosti. Ulazak u polje Južnog čvora je realno energetsko iskustvo, dodir sa svojom senkom u kojoj možemo da budemo dovoljno svetli i da najpre uđemo u te podrume svog nesvesnog i odatle tu energiju mobilišemo za rad na integraciji, za rad na svetlu. Odatle se budi polje Severnog čvora koje je na drugom delu, a to predstavlja putanju i osu naše kičme koja se proteže od Južnog čvora i repnog dela kičme do gornjeg dela glavegde je glava Zmaja.

Sve što postoji u jednom horoskopu nalazi se u ovom zagrljaju Zmaja između ove dve opozitne tačke koje imamo u horoskopu, jer je ovo najprimarnija opozicija, a priroda svake opozicije je da se sve planete u horoskopu nalaze između nje. Orbis koji postoji spram ove ose, predstavlja Zmajeva krila i mogućnost da Zmaj poleti. Možemo npr. imati tačku koja je 90 stepeni u odnosu na ovu osu i ona će formirati T kvadrat na ovu osu i jedan oblik veze spram naše nerešene opozicije. To je onda tačka velike energije koja je preterana i često nas plaši, jer je veoma jaka i ne možemo je obuhvatiti, kao da vidimo svog Zmaja koji je veoma snažan i ne možemo mu tako lako prići. Planeta koja pravi kvadrat ka osi čvorova je vrlo bitna planeta u karmičkom smislu, zato što govori o mestu čvora koji se formira na relaciji predaka i potomaka, ili između nas i osobe predstavljene tom planetom. Sa tom osobom sa kojom ćemo biti u nekom odnosu imamo nerešene karmičke odnose i imamo stvari koje su vrlo često prejake i preintenzivne u simbolici te planete koje nismo uspevali da rešimo, a sada nam je to izazov i jako energetsko mesto koje je potrebno osvestiti. To naravno nije lagano uraditi, ali kada dođe do kontakta sa osobom koja je predstavljena tom planetom, to će izgledati kao osoba koja nas na neki način povređuje ili svojom prirodom kod nas izaziva neprihvatanje ili neku vrstu problema. Osa čvorova je senzitivna, to je Lunarna osa i priča našeg Meseca i takav aspekt zna da podseti na nešto što je bilo pre i da ponovi neku priču koju smo nekada doživeli u nekom životu.

Takođe, može postojati opozicija dve planete koje prave kvadrat ka osi čvorova i sa njom čine krst. Krila ovog Zmaja su tada u vrlo jakom naletu, vrlo su energična i mogu predstavljati vrlo jaku karmičku raskrsnicu u životu. Tada se postojeća planetarna opozicija ukrstila sa karmičkom, genetskom ili opozicijom Duše i često na toj raskrsnici dolazi do jakih čišćenja i vrlo važnih promena koje treba u ovoj inkarnaciji napraviti. Kao da sadašnja inkarnacija traži da se izmire određeni preci i pomire karmički neprijatelji i različite stvari koje su vrlo jako sukobljene i u ovom intenzitetu su nebo i zemlja više razdvojeni nego kod drugih ljudi i ova situacija traži veću budnost i pažnju, jer ovakav Zmaj vrlo lako bljuje vatru.

Forma krila može biti 120º sa jedne i 60º sa druge strane i tada dobijamo najtipičniju formu Zmaja koji je spreman da se aktivira i iz kojeg možemo izvući maksimum.

Odnosno, kada su dve planete međusobno u trigonu i istovremeno u sekstil / trigonu sa osom čvorova, ta tačka uvek podrazumeva da od ove opozicije ose čvorovamožemo najviše da dobijemo u svakom smislu. U praktičnom smislu to najpre daje veliku otvorenost ka masama, vremenu i trendu, gde se mogu drugi inspirisati na razne načine. Osa čvorova predstavlja kolektivni Mesec, jer Severni čvor je kao Mesec Uran a Južni čvor je kao Mesec Pluton i to su vrlo duboki kolektivni nivoi unutar nas i ovakva krila Zmaja daju mogućnost da se na vrlo popularan način mogu aktivirati mase ljudi. Ali, da bi se u jednom trenutku pokrenuo ovaj potencijal, moramo imati hrabrosti i zato najpre idemo na ono što je mesto Južnog čvora, što je vladar Južnog čvora i odatle pravimo energetsku promenu, jer bez toga ne možemo da se približimo Zmaju iako je on spreman za nas.

Konfiguracija Zmaja na još dubljem nivou predstavlja Zmaja koji je potpuno spreman da se aktivira i njega formiraju tri trigona (Veliki trigon), dva sekstila i jedna opozicija. Ova konfiguracija se razvija i aktivira kroz vrlo snažan razvoj svesti, jer čovek kroz to može da razvije vrlo duboke i veće nivoe svesti, može da stekne vrlo jake uvide, naročito ako je planeta koja je u pitanju takva. Na prvom nivou se stiče jak upliv na mase, stiče se popularnost, kontakti, jer se čovek konektuje sa svojim kolektivnim telom. Ako možemo da budemo dovoljno duboko i iskreno povezani sa sobom, to će osetiti mase ljudi, jer što dublje idemo unutar sebe, šire zahvatamo oko sebe.

Treći nivo Zmaja je kada određene planete formiraju ugao od 30º sa jedne strane i 150º sa druge strane prema osi čvorova, što daje jednu vrstu podeljene prirode.

Jedna planeta će praviti blagi povoljan odnos(polusekstil) ka jednom od čvorova, dok će druga planeta praviti blagi nepovoljan odnos(kvinkunks) ka drugom čvoru i potrebno je proveriti ka kom čvoru je polusekstilni odnos a ka kom inkonjunkcijski odnos. Kroz ovu formu čovek imamo krila koja su negde između povoljnog i nepovoljnog uticaja, kao da je na pola puta i vrlo često deli stvasri na dobro i loše, ali sa jednim kontaktom se bolje razume i povezuje, dok sa onim drugim ima problem. Ako polusekstil ide prema Južnom čvoru, tada čovek unutar sebe bolje razume stvari koje su polje energije i onog što je manje intelektualno a više energično i okrenuto ka prirodi, ka nekim starim stvarima i nečemu što je prošlo. Ako je polusekstil okrenut ka Severnom čvoru, čovek je više okrenut ka mentalnom delu i razumevanju stvari, ali zapostavlja energiju koja mu je potrebna. Te dve stvari moraju da idu zajedno da bi čovek napredovao u bilo kom smislu, jer energija stvara događaj.

Svako od nas ima u startu u svom horoskopu definisanu prirodu Zmaja koja je više naglašena preko Zmajevog repa, preko Zmajeve glave ili preko Zmajevih krila. Dovoljno je da imamo neku planetu na Južnom čvoru i da je tu velika snaga, pa kroz Južni čvor ili 8. kuću možemo gubiti ili pak dobijati energiju i bogatstvo u zavisnosti od toga kako je poostavljena planeta na Južnom čvoru i kakvim aspektima gradi kontakte sa drugima, kao i od samog rada na ovom delu. U natalnoj karti vidimo zatečeno stanje, ali potrebna je inicijacija u tu reku Južnog čvora koja ide iz nas i iz koje dobijamo snagu, a ona je po svojoj prirodi Plutonovska. Uranovska priroda je ona koju mnogo više vidimo kroz Severni čvor, ali aspekti sa ove pozicije imaju Neptunovsku prirodu i to je veza koja stoji između Urana i Neptuna. To je polje sećanja, polje odnosa i polje realnog spiritualnog razvoja ako čovek tu ima posebno dobru vezu, jer spojiti suprotnosti znači osvestiti sistem. Ako bismo u tehničkom smislu hteli da definišemo šta predstavlja svest, rekli bismo da je svest koherencija suprotnih elemenata u jednom sistemu što se može primeniti i na nivo uma i tela ili na bilo šta drugo u životu. Ako imamo koherenciju uma i tela, mi smo svesno biće i sistem nam funkcioniše kao zdravlje, ali ako imamo koherenciju na nivou društva i ljudi koji su suprotni, onda oni zajedno sa nama funkcionišu kao jedan sistem.

Kada ulazimo u priču čvorova, mi zapravo ulazimo u polje mogućnosti da metabolišemo transcendentne planete i živimo Urana, Neptuna i Plutona. Svako u sopstvenom horoskopu treba da proceni kroz koju od ovih planeta ima jače izraženu sposobnost funkcionisanja, ne samo po poziciji tih planeta, nego i kroz ono što smo u stanju da metabolišemo. Svaka dobra postavka vladara Severnog čvora nam otvara kapije da lakše razumemo mnoge trendove i da idemo ka njima, jer svaki dobar aspekt koji postoji prema osi čvorova je u prirodi Neptuna koga možemo da uhvatimo, jer tu imamo osećaj za prirodu te planete. Svaka veza sa Južnim čvorom kada je planeta na Južnom čvoru dobro postavljena ili je sam vladar Južnog čvora dobro postavljen je dobar osećaj energije i to je najprimarnije, jer bez energije čovek je slab, ruši se i ne može da iman ni spiritualnost.

*******

Ovaj tekst predstavlja deo predavanja u Kepler klubu. Više o Kepler klubu i pristupu celom članku možete pročitati ovde.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Tadije Sondermajera 3, Wellport, Novi Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2022. // Design & Coding by studio triD