Tel: (+381) 11.4113.164, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Astrološki kalendar za 2024. godinu Astrološki kalendar je praktični vodič za celu 2024. godinu, koji vam služi da brzo i lako dobijete najvažnije astro informacije svakog dana.

Pomaže da se odredi kvalitet i osobina svakog dana tokom 2024. godine (mundana astrologija), planira aktivnosti (elekciona astrologija) i dobije odgovor na postavljena pitanja (horarna astrologija).
» prikaži celu vest
Knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

10. - 17. II 2014

Ponekad je simetrija između geokosmičkih konstelacija i berzi toliko neverovatna da čak i finansijske astrologe ostavlja u strahopoštovanju. Takav je bio slučaj na globalnim berzama i sa retrogradnom Venerom - prošle nedelje - pa čak i poslednjih šest nedelja.

Hajde da se na kratko podsetimo (a zašto da ne, sa Plutonom u Jarcu i Saturnom u Škorpiji, koji simbolizuju greške iz prošlosti zbog kojih ili trpimo posledice ili učimo i pravimo konstruktivne korekcije za budućnost). Sećate se da su, krajem prošle 2013, u celom svetu berze skočile 25 % i više, i sve je zahvatio talas euforije da će i 2014. biti tako dobra (ako ne i bolja). Mnoge berze, u SAD, Nemačkoj, Indiji, pa čak i Argentini, zabeležile su nove maksimume svih vremena. Druge, poput holandske AEX i ciriške SMI su dostigle nove višegodišnje maksimume, dok je londonska FTSE bila blizu svog maksimuma svih vremena zabeleženog 22. maja (koji još uvek traje). Nezvanično se govorilo da je sigurno u toku svetski oporavak, i da berze samo odražavaju tu realnost.

Ali kada su investitori napustili proslavu u novogodišnjoj noći, desila se jedna smešna stvar. Oporavak se zaustavio. Ovo je bilo nekako u vremenskom okviru kada je Venera krenula retrogradno, u subotu 21. decembra. U roku od 5 berzanskih dana, euforija na većini berzi je prestala, baš kada je Sunce takođe ušlo u moćan T-kvadrat Jupitera, Urana i Plutona. U roku od nekoliko nedelja, melodija se promenila iz "ovo su ponovo srećni dani", u - "tamna strana Meseca".

Šta se dešavalo? Pa, Venera je krenula retrogradno, a to znači da su mnoge berze koje su bile jake, tada podložne preokretu. Berze su bile u snažnom uzlaznom trendu. Počele su da se preokreću i padaju. Da, to je zahvatilo evropske berze par nedelja pre nego što su se i one preokrenule, ali na kraju su se sve sinhronizovale i uhvatile isti plesni korak i zaigrale fokstrot. Kada je Sunce došlo do Plutona i dodirnulo kardinalni T-kvadrat, zabava je bila završena osim za one divlje i tvrdoglave evropljane koji nisu hteli da napuste žurku sve dok konačno i poslednje opojno sredstvo nisu potrošili. Kada se bure ispraznilo, i njima je takođe teško palo... čak i teže nego ostalima, jer su se zabavljali duže od ostalih.

Pa padaju, padaju, padaju svetske berze, i raste, raste, raste nervoza u svetu, da je ovo zaista "velika stvar". Ali nije bila. Barem se još nije desila. Akcije su dostigle maksimum i počele vrtoglavo da padaju u okviru od pet berzanskih dana od dana kada je Venera krenula retrogradno, a zatim su zaustavile pad u okviru od tri berzanska dana od dana kada je Venera krenula direktno, 31. januara. Ponovo je proradio kontra-trend simetrije retrogradne Venere. Većina berzi u svetu je pala na dno u poslednji ponedeljak i sredu (3. – 5. februara), a zatim je počeo nagli oporavak. Nije bilo važno što je u izveštaju o nezaposlenosti u SAD od petka, prikazano samo 131.000 novih radnih mesta, kada se očekivalo blizu 200.000. Kazaljka kosmičkog sata Venere je otkucala dvanaest, i alarm se uključio. Bilo je to vreme da se probudi i preokrene na trend pre-retrogradne Venere. Pesma je promenjena u "izlazi Sunce", i naravno, svako sada uzvikuje svima koji slušaju, "znali smo da je ovo samo ispravka". Da li su stvarno znali? Ne, nisu. Osim ako znaju malo o finansijskoj astrologiji i karakteru retrogradne Venere.

Ostale berze su takođe napravile zapanjujuće preokrete u vreme retrogradne Venere, kao što su državne obveznice (minimum primarnog ciklusa 31. decembra i maksimum 3. februara), dolar-jen (maksimum 2. januara, a minimum 3. februara), evro i švajcarski franak (maksimum 27. decembra, a minimum 3. februara). I naravno zlato i srebro, koji su imali značajne minimume 31. decembra, a zatim nastavljaju da rastu dok ovo pišemo. Pa, u stvari srebro je palo na duplo dno upravo na dan kada je Venera krenula direktno, 31. januara, a potom se podiglo. Sve u svemu, ovo je bio dobar Afroditin (Venerin) performans, dostojan kosmičkog Oskara.

Najbolji berzanski potezi protekle sedmice

Najbolja trgovina koju smo savetovali u nedeljnom berzanskom izveštaju bila je za dolar-jen: "Pozicionirani brokeri su na nuli i dok cena pada, mogu gledati da kupe po 100,00 - 101.00, sa zaustavljanjem kupovine ispod 96.00 ili 98.00, u zavisnosti od rizika koji hoćete da preuzmete". Minimum je bio 100.76, a prodavalo se po ceni nedeljnog testiranja 102,50. Brzim brokerima koji imaju S & P fjučerse savetovali smo: "Hajde da sada prodate sve kratkoročno po ceni nedeljne potpore (1756 - 1758) i idite u dugoročno sa zaustavljanjem kupovine (nedeljne) nešto ispod 1735." Neki možda misle da ovo bila najbolja trgovina ove nedelje, pošto se S & P prodavao po 1792,50.

Merkur je retrogradan, pa se držimo po strani i ne otvaramo nove pozicije u ovom periodu. Sada je otvorena samo dnevna trgovina za brze brokere za zlato, za koju smo 5. februara savetovali: "Brzi brokerii su na nuli i mogu prodavati kratkoročno po 1260 - 1263, sa zaustavljanjem kupovine iznad xxx". Prerano je govoriti kakva će biti ova trgovina, pošto je cena ponovo pala na oko 1250, ali na kraju nedelje se prodavalo za oko 1267.

Kratkoročna geokosmička kretanja

Završio se period retrogradne Venere, a sada počinje period retrogradnog Merkura (6. – 28. februara). Kao što smo navedeli prošle nedelje, pod retrogradnim Merkurom: “Samo treba da se prilagodite novim pravilima i pustite očekivanja i zdrav razum, jer normalna pravila ne rade, očekivanja se ne realizuju i treba da se menjaju, a zdrav razum je druga violina intuiciji, koja nije uvek... razumna. Pod retrogradnim Merkurom berze u velikoj meri ispoljavaju ove karakteristike. To znači da, normalni signali za kupovinu i prodaju ne rade, zone potpore i otpora takođe ne rade - ali samo na kratko. To je klima za "lažni aut" i “presecanje”, tako da je naš moto: odmah uzeti profit. Nemojte sedeti i čekati svoje ciljane cene, jer svakih 1 - 4 dana, impuls izvrdava za oko 20 minuta, a zatim se preokreće u narednih 1 - 4 dana. Međutim, obratite posebnu pažnju na sredinu perioda retrogradnog Merkura (17. februar), jer svaka berza koja se ne preokrene oko datuma kada planeta kreće retrogradno, sada se može preokrenuti – ili bar za nekoliko dana (više od 1 - 4 dana).”

Takođe imajte na umu da će ove nedelje, 11. februara, Sunce biti u kvadratu sa Saturnom. Sama po sebi, ovo nije konstelacija sa jakim uticajem na preokret na berzama. Ipak, obzirom da je tu Saturn, sve berze koje su u padu do ovog perioda, mogu početi da se oporavljaju, po završetku istog. Lunarni ciklusi sledeće nedelje (uključujući pun Mesec 14. februara) nisu toliko bikovski za akcije, pa ćemo možda videti da će se sredinom nedelje, 1 – 2 dana povlačiti.

Razmišljanja o dugoročnim kretanjima planeta

Ideja klasne borbe, zavisti, nejednakosti prihoda ili socijalne nepravde, ili kako god želite da nazovete ovo, u vezi je sa tranzitom Saturna kroz Devicu, Vagu i Škorpiju, odnosno, kroz ovaj deo Zodijaka (od septembra 2007. - septembra 2015.). To je sredina Zodijaka, gde su principi pravde, pravičnosti, ravnoteže i jednakosti dostigli svoj zenit kao društveno-političko pitanje, jer Vaga simbolizuje terazije pravde, a Saturn predstavlja odgovornost. To može biti najizraženije sada sa Saturnom u Škorpiji i Uranom na sredini svog 33-mesečnog kvadrata sa Plutonom (od juna 2012. do marta 2015.). Pluton vladar Škorpijom, i na taj način "vlada" i Saturnom u Škorpiji. Istovremeno, Saturn u Škorpiji vlada Plutonom u Jarcu, zbog toga što Saturn vlada Jarcem. Ova kombinacija se naziva "uzajamna recepcija" između Saturna i Plutona, jer se oni trenutno nalaze u znaku kojim vlada ona druga planeta. Da vas ne zbunjujemo ovim astrološkim jezikom, dovoljno je reći da su ovaj put posebno istaknuta pitanja: socijalne pravde, pravičnost i jednakost. Problem je kada se ova pitanja koriste za "raslojavanje" ljudi što vodi društvo u klasni rat i zavist, jer kako kaže Rut Vajs: "...Svaka ideologija ili pokret, desni ili levi, koji je organizovan negativno – radije protiv nego za - uživa inherentnu prednost u politici...". Tako smo iskusili još jednu manifestaciju ovog moćnog kvadrata Urana i Plutona, ali u vreme kada je tranzitni Saturn takođe u kritičnom delu Zodijaka koji već naglašava mnoge od tih istih društvenih principa.

Nema sumnje da smo poslednjih 30 godina svedoci gotovo nepristojnog produbljivanja jaza između prihoda najbogatijih koji čine 1% i najsiromašnijih koji čine 50%. Ta razlika se još više produbila tokom proteklih pet godina. Zbog čega se to dešava, i šta se može učiniti da se ovaj trend preokrene? Da li je uloga vlade da interveniše i ispravi ovo? A ako je tako, da li je najbolje sredstvo da se to uradi podsticanje stanovništva na negativno mišljenje protiv ovih 1%?

Pozitivna stvar u ovoj raspravi je razumevanje - možda i najbolje sa Uranom, planetom čiji su principi potreba za slobodom i nezavisnošću. Ali, sa svešću o slobodi i nezavisnosti, pre svega je neophodno imati priliku za napredak u nekoj zajednici, ako je to nečiji izbor. Na kraju, kao što sam predsednik Obama objašnjava, neophodno je naglasiti da je ovo zaista prilika za veći prihod, a ne nejednakost prihoda kao što su bile neke provokacije koje izazivaju podele i dovode do klasnog rata.

Kao i uvek, sa ovim astroloških principima postoji veća mogućnost događaja. Naravno, Uran i Pluton su u kvadratu, verovatno najizazovnijem od svih aspekata koji su poznati astrolozima. Ali, kad god dve planete dođu zajedno u aspekat (specifičan matematički/prostorni odnos), ponašanja, aktivnosti i događaji u vezi sa tim planetama pokušavaju da se integrišu jedni sa drugima. Oni dostižu "vrh" u vreme aspekta, koji - u slučaju kvadrata Urana i Plutona - mogu da traju do tri godine. Oni ili dostignu "vrh" na način eskalacije sukoba i napetosti, pa čak i eksplozije (kao u "klasnom ratu"), ili u izrazu skladne integracije. U prvom slučaju, rezultat je polarizovan i podeljen. Strane su zacrtane i započinje intenzivna bitka (za vlast, u ovom konkretnom slučaju). U ovom drugom slučaju, rezultat je ujedinjavanje i oslobađanje. Postoji skok masovne svesti, jer "smo zajedno prevazišli ovo", uz uključivanje (ne isključivanje) mnogih različitih ljudi i ideja koje su uključene (Uran). Ljudi i ideje nisu označeni kao neprijateljski prema društvu samo zato što nisu bili u okviru "norme".

Konvencionalni sistem političkih stranaka se ne podudara sa ovim trendom koji se dešava iza radara, ali finansijskim i mundanim astrolozima poput nas, mislim da ovo sluti na dobro posle perioda kvadrata Urana i Plutona. Uostalom, ovo je rastući kvadrat, a ne opadajući. A rastući kvadrati predstavljaju bol rođenja, a ne smrt. To više liči na Sunce koje izlazi u zoru, nego na sumrak.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Tadije Sondermajera 3, Wellport, Novi Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2022. // Design & Coding by studio triD