Tel: (+381) 11.4113.164, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Astrološki kalendar za 2024. godinu Astrološki kalendar je praktični vodič za celu 2024. godinu, koji vam služi da brzo i lako dobijete najvažnije astro informacije svakog dana.

Pomaže da se odredi kvalitet i osobina svakog dana tokom 2024. godine (mundana astrologija), planira aktivnosti (elekciona astrologija) i dobije odgovor na postavljena pitanja (horarna astrologija).
» prikaži celu vest
Knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Linija Meseca u prostoru

U prethodnom tekstu govorili smo o važnosti energije Sunca i zadovoljavanju njegove potrebe na nivou doma, dok ćemo se u ovom tekstu bazirati na Mesecu, nebeskom telu na koje uvek treba da obratimo posebnu pažnju u astrologiji lokalnog prostora, budući da upravo Mesec simbolizuje dom u kome živimo. Jupiter koji predstavlja ovu oblast, egzaltira u znaku Raka kojim vlada Mesec i opisuje oslobođenje od okolnosti (Saturna - sudbine) koju na jednom niovu daje kao mogućnost upravo astrologija lokalnog prostora.

Uloga Meseca

Mesec u natalnom horoskopu daje sliku našeg najintimnijeg dela, opisuje emocije i osećanja, porodicu i ono što osoba nosi kao porodične vrednosti kroz život. Serija 4 (Mesec, znak Raka i, naravno, IV kuća kao najličniji predstavnik ove serije) predstavlja polje osećanja iz kojeg čovek stvara celu svoju sudbinu, jer upravo su osećanja (osećaj lakoće, sreće, ljubavi, umora, straha...) ta koja osobu „vode“ da donese određene odluke koje će uticati na njen život.

Sunce, iako predstavlja planetu koja daje primarno svetlo na Zemlji i u našem životu, u astrologiji predstavlja svest koja čini samo 5% čoveka, dok ostalih 95% predstavlja voda (od koje smo u najvećoj meri sačinjeni) ili osećanja (Mesec) koja nosimo, pa tako Mesec i predstavlja refleksiju tj. našu reakciju na stvari koje nam se događaju u životu. Mesec opisuje ono što nam se događa neovisno od nas samih i ukazuje nam koliko smo otvoreni prema svemu što ulazi u naš život.

Kroz Mesec u horoskopu možemo proceniti koliko je osoba saosećajna, nežna, emotivna, otvorena, spontana, prilagodljiva, koliko je u stanju da razvije osećaj bliskosti i još mnogo toga, ali takođe, kroz dom, sobu ili čak samo krevet za spavanje jedne osobe, možemo dobiti mnogo informacija o samoj osobi. Tako i svaka buduća supruga koja postaje Mesec na osnovu doma svog izabranika može da proceni kakva je sudbina čeka kada postane njegov Mesec. Intimni prostor svake osobe je slika nje same, slika njenog unutrašnjeg bića, njene Duše jer Mesec je i dom u kome živimo ali i duša natusa, samo ispoljeno na različitim nivoima.

Na nivou doma, Mesec opisuje deo u stanu u kome bi trebali da se osećamo najudobnije i opušteno. To je svako mesto u stanu na kome bi trebali da osećamo mir, ali će ovo najviše zavisiti od konkretne postavke Meseca u natalu, kao i aspekata koje Mesec prima, budući da je ovo jedina planeta koja uvek prima uticaj drugih planeta. Mesec predstavlja spavaću sobu koja je obično najintimniji deo stana, kao i mesto na kome se priprema hrana ili se porodica okuplja da jede.

Različite manifestacije aspekata i lečenje prostora

Ipak, kako smo pomenuli od postavke Meseca u znaku i aspekata koje prima u natalu zavisi kako će se osoba osećati u domu u porodici u kojoj živi, kao i na putanji (liniji) energije ove planete u stanu. Mesec u natalu će opisati i kakav dom za sebe osoba bira i stvara. Ukoliko Mesec u natalu prima neharmonične aspekte oni će u velikoj meri uticati na sve oblasti života koje opisuje Mesec. Na primer, ukoliko postoji kvadrat između Meseca i Urana u natalnom horoskopu, na jednom nivou opisujemo osobu koja je podložna uticaju stresa, koju prati osećaj uznemirenosti, nesigurnosti, mentalne nastabilnosti i sličnog, ali takođe vidimo i porodicu u kojoj nema sloge, zajedništva, bliskosti, u kojoj su česte promene, nemir među ukućanima, a možemo dobiti i sliku rasturene porodice.

Na nivou doma ovaj aspekt će se odraziti kao haos u domu u kome ništa nema svoje mesto, ovo su kreveti za spavanje koji nikad nisu namešteni, razni tehnički aparati koje osoba donosi u dom, ali ih ne koristi. Ovde osoba ima tendenciju da često menja dom, ali i njegov unutrašnji enterijer, kao i namenu prostorija, pa teško može da oseti potrebnu sigurnost u njemu. Takođe, ovo je osoba koja ima potrebu da živi ovaj aspekt (jer kvadrat je aspekt koji nosi mnogo energije i često privlači osobu da živi upravo njegovu simboliku koja za samu osobu nije udobna) baš kroz nesvesni izbor mesta na kome će živeti, pa je ovo svakako slika prometnog dela grada i u kome nikad nema tišine. Ovo je slika doma pored mesta na kome se okuplja veliki broj ljudi, elektronske muzike koja se čuje u stanu iz obližnjih klubova i zbog koje osoba nema miran san, ili opis industrijskog dela grada u kome po pravilu nikad nema mira. Takođe, jedan od izbora koji ovde može privući osobu jeste i stan u potkrovlju. Da smo govorili o trigonu između ovih planeta, ništa od navedenog osoba ne bi doživela kao stres, dok neharmoničan aspekt (kvadrat, opozicija) daje potrebu da se osoba upusti u njegovu simboliku, ali i nosi problematiku na ovom planu. Naravno kako je energija kvadrata izuzetno jaka, osoba ne može stalno da živi u ovakvom okruženju ili atmosferi, pa će ovo biti aktuelno u jednom periodu njenog života, pa će uz dobru dispoziciju ovakvog aspekta, osoba kroz vreme pronaći potreban mir i balans u okruženju.

Zadovoljenjem simbolike Meseca i Urana u stanu, osoba energiju ovih planeta balansira na jednom nivou. Svaki neharmonični aspekt se održava na ličnom planu kroz događaje, odnose, odluke koje donosimo, ali se i preslikava na prostor u kome živimo, pa sređivanjem prostora tj. zadovoljavanjem energija planeta mi dobijamo priliku da balansiramo ovaj aspekt i u svim ostalim nivioma tj. manifestacijama u životu.

Za primer koji smo koristili postoje brojni predmeti u simbolici ovih planeta koje možemo da postavimo na nivou doma i koji će pomoći balansiranju ove energije. Ovo je posebno važno ukoliko u natalu postoji opozicija između ovih planeta, jer onda na nivou prostora imamo obe planete koje prolaze istom putanjom u stanu. Naravno, sam predmet ili „lek“ koji ćemo postaviti u stanu zavisi i od postavke ovih planeta u znaku, pa uz određenu pravu astrološku simboliku možemo mnogo učiniti na nivou doma tj. semene forme događaja i okolnosti u našem životu.

Jedan od potencijalnih predmeta u simbolici ovih planeta u opoziciji je lampa koja nosi simboliku Meseca, ali ako želimo da napravimo spoj Meseca i Urana, ona treba da bude poslednja reč tehnike, ovo je slika halogene lampe ili još pre lampe koje ima „led diode“ umesto sijalice, koja daje periferno svetlo i koja je krajnje neobičnog dizajna i veoma originalna. Vrlo sličan efekat dobijamo i postavkom ogledala na Mesečevu liniju, ali ono ne sme ni na koji način da deformiše odraz, ali zato treba da ima izuzetno neobičan ram koji može biti napravljen od neke posebne vrste metala, ili sadržati detalje koji su krajnje neobični (cik-cak gravuru koja asocira na znak Vodolije, spiralnu, ili da je sam ram načinjen od izuvijanog metala...). Ipak za ovakav detalj u stanu treba obratiti pažnju i na Saturna i njegove aspekte ka Mesecu (jer je ram primarno opisan Saturnom), kao i voditi računa da se ne ode u drugu krajnost ovog aspekta što bi u određenom slučaju moglo ukazati na kič. Takođe, za osobu je važno kojim delom stana prolazi Mesečeva linija, jer nije svaki predmet pogodan da se postavi bilo gde u stanu. Naprimer, ogledala predstavljaju svet dualnosti i imaju tendenciju da umnožavaju odraz koji se ogleda u njima, pa sa jedne strane, ukoliko ova linija prolazi kroz trpezariju ogledalo može biti dobro rešenje za ovakav prostor. Ali ukoliko linija Meseca prolazi kroz spavaću sobu, svakako bi trebalo izbegavati postavljanje ogledala tako da se u njemu ogleda krevet na kome osoba spava.

Ukoliko se Mesec u natalu nalazi u nekom od vodenih znakova i posebno ukoliko je na harmoničan način povezan sa Venerom, za balansiranje Meseca i Urana možemo na Mesečevu liniju postaviti i bambus – živu biljku, koja se kod nas naziva „srećni bambus“ (lucky bamboo) spiralno izuvijan.

Može se uzgajati u vodi, ali treba voditi računa da je voda uvek čista i prozirna, nikad zamućena jer Mesec predstavlja čistu vodu, dok zamućene tečnosti donose i slične probleme u osećanjima. Takođe, vaza ili posuda u kojoj se drži bambus treba da bude okrugla i od providnog stakla (može i obojenog npr. u izuzetno svetlo plavu boju – “Uran”, ali ipak samo staklo treba biti prozirno).

Mesec predstavlja i ulazna vrata u dom, pa zvončići koji bi se postavili da vise u vazduhu oko ulaznih vrata i koja bi pokretao vazduh pri otvaranju i zatvaranju vrata, takođe na određenom nivou mogu balansirati ovaj aspekt – naravno u zavisnosti od postavke Meseca u znaku. Ovo su samo neke ideje na koji način kroz određeni predmet možemo balansirati energiju Meseca i Urana. Astrologija lokalnog prostora i uređenje doma prema njoj zahteva određenu veštinu astrologa, kao i sposobnost stvaranja pravih asocijacija za predmete, koji će predstavljati balans određenih aspekata.

Sada možemo da na konkretnom primeru pogledamo kako Mesec nosi svoje aspekte na nivou prostora iako planete sa kojima pravi aspekte ne prolaze istom putanjom u domu.

Ovo je natalni horoskop osobe kojoj je Mesec upravo vladar IV kuće i nalazi se u znaku Riba i XII kući, pa iako deo grada u kome živi odgovara simbolici Meseca u znaku, kući i aspektima, možemo reći da osoba teško oseća da se nalazi na pravom mestu i stalno ima potrebu da pronađe „svoje mesto“ koje joj se uvek čini daleko od onoga u kome živi. Ovo nam potvrđuje i kvadrat od Neptuna i Merkura koji Mesec prima, ali nam daje i sliku da osoba nema jasnu ideju gde bi njen dom mogao biti. Mesec prima i trigon od Venere i Urana, pa svakako možemo opisivati dom koji je na neki poseban ili pre na neobičan način uređen, u kome se ne obraća posebno pažnja na etetski momenat (Venera je u izgonu), ali u kome uvek ima ljudi (trigon Meseca sa Uranom).

Sa druge strane Jupiter koji se nalazi u znaku Raka opisuje brojnu porodicu sa kojojm osoba živi, a kako je on primarni dispozitor Meseca, daje nam i sliku da će se osoba više puta vraćati da živi sa porodicom iz koje potiče (Jupiter je retorgradan). Iako na jednom nivou Mesec u kvadratu sa Neptunom opisuje osobu koja u domu teško pronalazi mir, mogli bi reći da je za nju loša opcija i da deli sobu sa nekim od ukućana, posebno bakom koju predstavlja Neptun. Ipak, sa druge strane Mesec ima tirogn sa Venerom u VII kući koja je i vladar VII kuće i koja u ženskom horoskopu predstavlja baku, pa za osobu neće biti preterano stresno da deli sobu upravo sa bakom. Kako je ova soba mesto na kome ona provodi najveći deo svog vremena, ali i prostor o kome ona primarno vodi računa, pogledaćemo horizontski horoskopu upravo u odnosu na ovu sobu.

Mali prostori ponekad predstavljaju pravi izazov za uređenje u odnosu na jednu prostoriju, jer energije planeta prolaze na jako malim udaljenostima jedna od druge (linija planete u stanu i zauzima oko 20cm) i mogu predstavljati problem u smislu malog prostora na kome treba postaviti određene predmete koji će upostaviti potrebno kruženje energije planeta. Ipak, kako u ovom primeru razmatramo Mesečevu liniju (roza linija na planu sobe) vidimo da ona iz centra sobe sa jedne strane prolazi direktno preko komjutera osobe. Ako se vratimo na natalni horoskop videćemo da Mesec ima trigon sa Uranom pa možemo zaključiti da ovo posebno ne smeta osobi i ne narušava simboliku Meseca. Ali sa druge strane, na ovom potezu je potrebno da se postavi određeni predmet koji će zadovoljiti simboliku Meseca, jer ukoliko se ne uspostavi kruženje energije ove planete, osoba u ovom delu može imati problem opisan ostalim aspektima Meseca u natalu.

U ovom slučaju to se odrazilo tako što osoba čiji je posao i povezan sa radom na kompjuteru i najveći deo vremena upravo provodi na ovom mestu, ima naviku da kafu ili čaj, drži pored kompjutera, pa se nebrojano puta događalo da šolju sa kafom prevrne na tastaturu čime bi je potpuno uništila. Ovo je vrlo konkretan primer kako Mesec i u prostoru sa sobom nosi svoje natalne aspekte, jer u natalu vidimo da Mesec ima kvadrat sa Neptunom (kafa) koji je u konjunkciji sa Merkurom (tastatura) u izgonu i VIII kući (što svakako opisuje da predmeti u simbolici Merkura mogu biti uništeni). U ovom slučaju za „lek“ koji osoba treba da postavi u ovom delu sobe nećemo birati predmet koji predstavlja harmoničan spoj Meseca i Neptuna, jer ove planete prolaze svaka svojom putanjom u prostoru, ali da su ove planete natalno u opoziciji onda bi obe planete prolazile istom delom sobe i tražili bi predmet koji bi zadovoljio energiju obe planete.

Da bi osoba obezbedila kruženje energije Meseca na nivou prostora potrebno je da na sto pored kompjutera postavi neki predmet u simbolici Meseca i to iza monitora (Mesec se nalazi u znaku Riba i XII kući čija simbolika je uvek nešto što je skriveno) koji nosi simboliku Neptuna. Kako je ovo sto na kome osoba radi, idealno bi bilo da je ovo lampa koja nosi simboliku Meseca i koja će se uklopiti u namenu ovog dela prostora.

Ipak, postoje još brojni predmeti koje možemo postaviti na liniju Meseca, pa bi u ovom slučaju potrebno kruženje energije zadovoljio i biser koji bi osoba postavila u ovom delu (biser je u simblici Meseca) ili ogrlica napravljena od bisera, posebno zato što znak Riba ukazuje na mnoštvo, a Mesec natalno nosi trigon sa Venerom koja predstavlja ogrlicu. Ovde bi takođe došao u obzir i neki predmet napravljen od srebra...

Sa druge strane, energija Meseca je zadovoljena time što upravo prelazi preko kreveta na kome osoba spava i izlazi na prozore na kojima se nalazi sedefasta prozračna zavesa koju takođe delom signifikuje Mesec (mada nosi simboliku i Neptuna, posebno ukoliko je punija i skriva intimu sobe od spoljnih pogleda).

Ipak, kroz ovaj primer možemo videti kakvu vrstu izazova možemo imati u malom prostoru jer, kao što vidimo, preko kreveta na kome osoba spava i koji je pod signifikacijom Meseca, prolaze i Merkur, Mars, Jupiter, Saturn, Neptun i Pluton, pa svakako možemo da kažemo da ovo apsolutono nije mesto na kome bi osoba trebala da spava, iako ovom putanjom prolazi i Mesec. Ako se ponovo vratimo na natalni horoskop, videćemo da osoba ima Merkura i Neptuna u kvadratu sa Mesecom. Iako Saturn i Mars nisu direktno povezani sa Mesecom, oni u kontakt sa Mesecom dolaze preko dispozicije. Takođe, i Pluton ima kvinkunks sa Mesecom, a jedina planeta koja ovde ne pravi problem jeste Jupiter koji je i dipozitor Meseca, no ovo svakako nije mesto na kome osoba može mirno da spava i da se odmori. Ovo je slika nemira, noćnih mora, ukočenosti, neispavanosti i sličnog sa čime osoba i ima problema od kada joj je krevet postavljen na ovu putanju.

U ovom slučaju, iako je teoretski moguće zadovoljiti energiju ovih planeta, ipak bi za osobu bilo najpovoljnije da krevet pomeri tamo gde se sada nalaze ormani i polica sa knjigama, jer ovim delom zida prolazi Sunce sa kojim Mesec (krevet za spavanje) ima natalno jedan širi trigon, ali nam je primarnije to što je Sunce planeta koja nije malefik. Takođe, ovim delom sobe prolaze i Venera i Uran sa kojima Mesec natalno ima trigon i koji bi određenim predmetima koje bi osoba postavila na krevet (npr. ukrasni jastučići koji nose simboliku Venere) i iznad kreveta (npr. horoskop koji bi bio postavljen na zid iznad kreveta, a koji nosi simboliku Urana) zadovoljila potrebu za kruženjem energije ovih planeta.

Planete su živa bića, pa zadovoljavanje potreba ovih energija na nivou prostora u kome boravimo, svakako predstavlja način komunikacije i sa dubokim potebama u nama samima, koje zovemo sudbinom.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Tadije Sondermajera 3, Wellport, Novi Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2022. // Design & Coding by studio triD