Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Karmička astrologija Mundana astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Tehnologija Svesti Saturna U nedelju 01. aprila od 12h u hotelu Tulip Inn na Novom Beogradu, Aleksandar Imširagić će održati seminar posvećen Tehnologijama Svesti Saturna. Saturnova čakra ili 7. čakra, je ona koja nam otvara polje svesti i od koje naša svesnost primarno zavisi. Ako niste u mogućnosti da seminar pohađate uživo, postoji i mogućnost online učenja.
» prikaži celu vest
Seminar: Isceljivanje karme Energetski centar Saturna smešten je na samom vrhu glave, odakle, baš kao sa vrha neke planine, natusa otvara ka prostranstvima neba. Za sve one koji žele da rade na svom Saturnu i 7. centru, ovaj seminar će biti održan u nedelju 01.04. od 16h u hotelu Tulip Inn na Novom Beogradu koji drži dr Lea Imširagić.
» prikaži celu vest
Tehnike rektifikacije natalnog horoskopa Rektifikacija je tehnika određivanja tačnog vremena rođenja natusa kada je vreme rođenja nesigurno ili potpuno nepoznato, i podrazumeva sposobnost, pre svega, određivanja procene tačnih stepena uglova horoskopa. U ponedeljak, 02. aprila od 19h na Kepler Institutu počinje seminar iz Rektifikacije natalnog horoskopa. Seminar je namenjen svima koji imaju osnovno znanje astrologije, a moguće ga je pohađati i online.
» prikaži celu vest
Astromedicina Astromedicina nam otvara znanje i oblasti koje se tiču ne samo zdravlja, u najužem smislu, već koja nam omogućava da prepoznamo različite događaje koji se nama događaju preko fiziologije i koje nesvesno izazivamo svojim odnosom prema fiziologiji. Ovaj seminar počinje u petak, 06. aprila sa početkom u 19h na Kepler Institutu. Moguće ga je pohađati i online.
» prikaži celu vest
Novi ISAR-ov predstavnik za Srbiju Međunarodna Asocijacija za Astrološka Istraživanja (ISAR) izabrala je Zoranu Stanojević za novog potpredsednika ISAR-a za Srbiju u naredne tri godine.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti
Astrološki članci

Emotivna inteligencija iz ugla jednog astrologa

Biti svestan sopstvenih i tuđih emocija, mogla bi biti najkraća definicija Emotivne Inteligencije. Svesnost bi podrazumevala obraćanje pažnje u datoj situaciji i delovanje u skladu sa tim.

Astrološkim rečnikom rečeno to je nivo obasjanosti Meseca zracima Sunca. To je usklađenost radosti i radovanja, ljubavi i osećanja, motivacije i osećaja sigurnosti.

Popularizaciji pojma emotivne inteligencije najviše je doprineo Daniel Goleman koga je istraživanje dvojice naučnika (Džona Majera i Pitera Saloveja koji su prvi formulisali koncept Emotivne Inteligencije) motivisalo da svoju knjigu tako naslovi, pokrenuvši novo razdoblje u psihologiji. Goleman je emotivnu inteligenciju definisao kao sposobnost prepoznavanja sopstvenih i tuđih emocija sa ciljem lične motivacije, kao i za prepoznavanje raznolikih kako sopstvenih tako i tuđih emocija u različitim odnosima.

Naučna definicija emocije opisuje kao psihološko stanje koje se javlja pre spontano nego kroz svesnu nameru i ponekad može biti propraćeno fiziološkim promenama.

Ima onih koji kažu da su emocije energija u pokretu. Ako je tako, u kom pravcu se kreću i šta im je cilj? Šta pokreću i kako se to manifestuje? Znamo da energija samo menja oblik, u kom promenjenom obliku će se manifestovati? Udobnom ili neudobnom po natusa i njegovu okolinu?

Vidimo da emocije imaju fizičku manifestaciju (sledio sam se od straha, pregoreo sam od želje, tresem se od uzbuđenja...) Dakle, emocija se razliva po telu i uzrokuje fizičku manifestaciju. Za ovu tvrdnju postoje i naučni dokazi koji ukazuju da su razne emocije povezane sa različitim delovima tela.

Međutim, naučnici ne mogu da se slože oko tačne formulacije emotivnog doživljaja, te su ga sveli na tri pojma: motivacija, emocija i raspoloženje. Koja god definicija da se primeni astrološka simbolika iskazana je Suncem i Mesecom.

Sunce je u astrologiji simbol života, unutrašnje motivacije i volje. Kreativnost, koja se takođe pripisuje njegovoj simbolici, vezana je za sposobnost i svest natusa da kreira sopstveni život u kojem je on centralna figura i glavni akter. Kroz princip Sunca emituje se sposobnost ka iskazivanju ljubavi. Ukoliko je njegov princip ugrožen, natus stremi preteranoj potrebi da bude specijalan, ponosan ili arogantan.

U Astrologiji, Mesec predstavlja naš emotivni utisak svakog proživljenog trenutka, ali i sećanje na prošloživotne osećaje sa kojima se rađamo, a koji boje svakidašnjicu. U tim utiscima sabrana su i sećanja predaka, a što savremena nauka sve češće pominje kao mogućnost prenošenja trauma i snažnih emocija putem genetike. Takođe, Mesecom je prikazana inteligencija, ona mogućnost kombinovanja ponuđenih i neponuđenih rešenja i iznalaženja povoljnog ishoda. Pre svega toga, Mesec predstavlja rano detinjstvo tokom koga se stiču utisci o ličnoj bezbednosti, stabilnosti, prihvaćenosti, samopouzdanju i autentičnosti. U tom periodu, bezazlenost dečije duše predstavlja plodno tlo na kome se može posejati radost ili strah, sigurnost ili strepnja, krivica ili ljubav. Nezadovoljene potrebe Meseca u ranom detinjstvu rezultiraće preosetljivošću natusa ka spoljnim uticajima. Stanje preplašenosti i izgubljenosti ima parališući efekat, baš kao kada biste se našli u gomili ljudi koji nešto viču ali na jeziku koji ne razumete. Taj osećaj nesigurnosti se tokom vremena može umanjiti, a ove osobe najteže razdoblje svog života prolaze u mladosti.

Zašto je to tako?    

Do šeste godine dečiji mozak je na teta frekvenciji (nešto nalik hipnozi) i podložan je spoljnim uticajima usled nedostatka kritičkog stava prema okolini. Kako Mesec predstavlja i majku natusa (ili negovatelja ukoliko nema majke) onda je jasno koliko su rani utisci važni, ali i koliki je upliv staratelja na buduću emotivnu stabilnost natusa.

Tradicionalna astrologija posmatra svet kroz četiri elementa koji daju ton i temperament svemu što nas okružuje. To su Vatra, Voda, Zemlja i Vazduh. Pozicija Meseca u natalnoj karti opisaće emotivni pristup životu, a samim tim i sposobnost natusa da metaboliše utiske iz okoline. Ukoliko su Sunce i Mesec u kompatibilnim znacima ili harmoničnim odnosima (aspektima) verovatno je i sam natus emotivno zreliji i stabilniji.

Mesec položen u vodenim znacima (Rak, Ribe, Škorpion) sklon je čestim promenama raspoloženja. Ove osobe duboko i snažno prožimaju sopstvene i tuđe emocije (ili energija). Veoma sporo ih metabolišu, to jest potrebno im je mnogo vremena da se izbalansiraju, oslobode i očiste od utisaka. Zapravo, njima je prisutnost emocija prirodno stanje. Oni žive sa spoznajom da su sva iskustva povezana sa emocijama.

Ako je Mesec položen u zemljanim znacima promene raspoloženja su umerenije, ali jednako snažno mogu proživljavati utiske iz okoline, a potrebno im je dosta vremena da ih izanaliziraju i uskladište na adekvatno mesto. Najbolje se osećaju kada konkretno mogu doprineti postizanju nekog cilja.

Kada je Mesec položen u vatrenim znacima moguće su česte promene raspoloženja ali i sklonost natusa da na brzinu prepozna doživljaj, preuzme inicijativu i potom ga jednako brzo zanemari u potrazi za novim uzbuđenjima. Njima je potrebno ulivati samopouzdanje i snažiti ih podstičući entuzijazam.

Sa Mesecom u vazdušnim znacima promene raspoloženja su najređe usled sklonosti odbacivanja emocija da bi se putem racija procesovalo doživljeno. Najbolje se osećaju kada se od njih očekuje racionalno rešenje, kada im se omogući da slobodno iskazuju svoje ideje ili kada su aktivni deo grupe.

Osobe koje mogu da prepoznaju emocije i na neki način ih propuste kroz sebe, a da se pri tome ne osećaju neprijatno mogu se smatrati emotivno snažnim, a samim tim, u ovom kontekstu, emotivno zrelijim. Nasuprot njima su oni koji žive u poricanju sopstvenih i tuđih emocija, osećajući se neprijatno kada prisustvuju emotivnim izlivima bilo koje vrste. Nemogućnost jasnog definisanja sopstvenih emocija uskraćuje im mogućnost prepoznavanja tuđih. Tokom vremena i sticanjem ikustva u odnosima može se naučiti  i razvijati emotivna zrelost.

Tempo života, odvojenost dece od roditelja u ranom detinjstvu, ekrani u funkciji dadilja i nedostatak kontakta sa prirodom značajno doprinose emotivnoj otupljenosti. Čuvena fraza nemam vremena u direktnoj je sprezi sa emotivnim potrebama. Da bi bilo šta sazrelo potrebno je vreme. Emocijama je potrebno vreme da se iskažu i osveste. Ponavljanjem iskustava stiče se samopouzdanje, a kada Sunce ogreje život je lep!

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD